මේ වනවිට මුරුංගා ගසේ වැදගත්කම ගැන වැඩි දෙනෙක් කතා බහ කරන අවධියක්. බොහෝ දෙනා මුරුංගාවලින් විශේෂිත වූ ආහාර වට්ටෝරු සොයමින් සිටිනවා.
ලෝලු/පතරාජ ඇඹුල, ව්යාංජනය හෝ තෙම්පරාදු කරලා හදා ගන්නේ මෙම ශාකයෙහි කහ පැහැයට හුරු මාංසල පෙතිවලින් යුක්ත මල්. මේවා කොස් ඇට, අමු කජු හා කිරි අල දමා උයනවා කියලා බලංගොඩ පැත්තේ යාළුවෙක් කිව්වා. එක එක පළාත්වල මේ මල් හදන්නේ එකිනෙකට වෙනස් විදිහටයි.
බොහෝ වෙලාවට උදේ ආහාරයට එහෙමත් නැත්නම් සවස තේ වෙලාවට පාන්, බනිස්, බිස්කට් වැනි කෙටි කෑමක් ලබා ගන්නටයි අපි කවුරුත් පුරුදුව සිටින්නේ. විශේෂයෙන්ම ජෑම් වැනි තැවරුමකින් මේවා රස ගන්වන්නත් අපි අමතක කරන්නේ නෑ. අඹ, අන්නාසි, දිවුල්, ස්ට්රෝබෙරි ආදී රස රැසකින් මේ ජෑම් සකසා ගන්න පුළුවනි. එහෙමනම් අද අපි බලමු ඉවතලන සාදික්කා ලෙල්ලෙන් ජෑම් සකස් කරගන්නේ කොහොමද කියලා.
පෝෂ්ය ගුණයෙන් වඩා ඉහළ බොහෝ ආහාර ද්රව්ය අප අවට පරිසරයේ ම ඇත. එහෙත් අප බොහෝ දෙනෙක් ඒ පිළිබඳ දැනුවත් නැත. කටරොළු ශාකය ඉතාමත් වැඩි පෝෂ්ය ගුණයකින් යුතු වූවකි.
"මුස්සැන්දා" කිව්වහම අපි හැමෝටම මතක් වෙන්නේ ගෙවල්වල ලස්සනට වවන මල් ගහක් නේද..? ඒත් මේ ඒ මුස්සැන්දා මල් නම් නෙමෙයි.
ආහාර ගැනීමට මෙන්ම එම ආහාර හොඳින් ජීර්ණය වීමට ද ආහාර පිළිබඳ ප්රියතාවක් ඇතිවිය යුතුය. එම ප්රියතාව ලබා ගැනීමට නම් ආහාරයේ රසය, සුවඳ මෙන්ම පෙනුම ද එකසේ වැදගත් වේ.
මෙයත් උතුරු මැද පළාතේ අපේ පැරැන්නන් ආහාරයට ගත්ත රසවත් කෑම වර්ගයකි. මේ ව්යංජනය කිරි රසයෙන් යුක්තයි. මේ තල මාළුවට හාල්මැස්සන් එකතු කරලා හදා ගන්නත් පුළුවන්.
අලිගැටපේර කියන්නෙ රසම රස පලතුරක් වුණත් ඇතැම් දරුවන් මේවට වැඩි කැමැත්තක් නෑ. නමුත් අලිගැටපේර කියන්නෙ ශරීරයට වඩාත් ගුණදායක පලතුරක්.
මෙය උතුරු මැද පළාතේ අපේ පැරැන්නන් හදපු රසවත් දේශීය කෑමක්.බත් හෝ ඉඳිආප්ප එක්ක කන්න පුළුවන්. හරිම රසවත් ව්යංජනයකි
ආහාර ගැනීමට මෙන්ම එම ආහාර හොඳින් ජීර්ණය වීමට ද ආහාර පිළිබඳ ප්රියතාවක් ඇතිවිය යුතුය. එම ප්රියතාව ලබා ගැනීමට නම් ආහාරයේ රසය, සුවඳ මෙන්ම පෙනුම ද එකසේ වැදගත් වේ.
අද කතා කරමු අපි ආහාර පිසීමේදී පෝෂණය රැක ගැනීමට සහ ආහාර විෂ වීම් වළක්වා ගැනීමට අප විසින් නොකළ යුතු දේ ගැන.
ජෙලි කියලා කියන්නේ අපූරු රසයකින් අපේ දිව කුල්මත් කරන රසවත්ම අතුරුපසක්. ඒ විතරක් නෙමෙයි විවිධ හැඩයට නේක වර්ණ රටාවෙන් සැකසෙනා මේ ජෙලි නෙතට රැගෙන එන්නෙත් අපූරු චමත්කාරයක්.
ආහාර සැකසීමේ කලාව ප්රගුණ කිරීම කාන්තා පිරිමි කාහට වුවද තම ජීවිතයට වැඩි වටිනාකමක් එක් කරන්නකි. කෙසේ හෝ යමක් උයා පිහා ගැනීම ඉවීමේ කලාව නොවේ.
හැමදාම එකම විදිහේ කෑම කාලා එපා වෙලා කියලයි බොහෝ දෙනෙක් පවසන්නෙ. ඒ වාගේ අයට කටට රසට කන්න අලුත්ම තාලයේ චට්නියක් හදන හැටි කියාදෙන්න අපි සූදානම්. ඉතින් මේ සාදික්කා චට්නිය ඔබට බත් සමඟ විතරක් නෙමෙයි රෝල්ස්, පැටිස්, කට්ලට් ආදී කෙටි කෑම සමඟත් ක්රීම් ක්රැකර් වාගේ සේවරි බිස්කට් එක්කත් රසවිඳින්න පුළුවනි.
Page 30 of 40