කී රොටී වැඩියෙන්ම හදන්නේ වයඹ පළාතේ ඈයෝ. ඒ පැත්තේ දානේ ගෙවල්වලට කී රොටී අනිවාර්යයි. ඔය තරම් ඉස්තරම් කී රොටිය හදාගන්නේ මෙහෙමයි. හැබැයි එකවර කී රොටි දෙක තුනකට වඩාකන්න බැහැ කියනවනේ. මොකද පැණි රසින් වැඩි නිසා වැඩියෙන් කෑවොත් පොඩි අප්පිරියාවකුත් එනවා කියලයි කියන්නේ.
රණවරා කියන්නේ අපේ ආයුර්වේදයේ නිතරම සඳහන් වෙන හරි අපූරු ඖෂධයකි. රණවරා කෑවාම හමේ පාට වැටෙනවාය කියලාත් කියනවා. මේ රණවරා මැල්ලුම හදාගන්න
කජු කියන්නේ හරිම පුදුම කෑමක්. මොන විදිහට කෑවත් කජුවල තියෙන්නේ පුදුම රසක්. අපේ ගමේ විදිහට කිරි රසට ක්රීම් ගතියට හදන මේ කජු මාළුව බත්, පාන්, ඉඳිආප්ප වගේම පිට්ටු එක්කත් හරිම රසයි.
පුස්නාම්බු ගම්වල තවමත් උදෑසන අාහාරයක් විදිහටයි සලකන්නේ. ඒ වගේම තේ වෙලාවට රස කැවිල්ලක් විදිහටත් රස බලන මේ පුස්නාම්බුවලට වැඩියෙන්ම ආස පොඩ්ඩෝ. එහෙනම් කවුරුත් ආස පුස්නාම්බු මේ විදිහට හදලා බලමු.
වට්ටක්කා රස බලන්න වැඩියෙන්ම කැමැති පොඩිහිටියන්. හැබැයි මේ වට්ටක්කා බත ලොකු පොඩි කවුරුත් ආසාවෙන් රස බලාවි. මොකද ඉස්සන්, කුකුළු මස් සහ සොසේජස් එකතු කරලා සකසන මේ බත ඉතාම රසවත්.
විවිධ රසැති කේක් අතරට වෙනස්ම රසයක් ඇති ලෙමන් කේක් එකකි. දෙහි යුෂ එකතු කරගනිමින් සාදාගත හැකියි.
අළුපුහුල් එදා ගම්වල නිතර දෙවෙලේ කෑමට එකතු කරගත් කෑමක් වුණාට දැන් ඉන්න උදවිය අළුපුහුල් මුළුතැන්ගෙට ගේන්නේත් කලාතුරකින්. හැබැයි නිතර දෙවේලේ දකින්න නැති දේ තමයි හොඳම දේ කියලත් කියනවනේ.. ආන් ඒ වගේ අළුපුහුල් ගෙඩියෙත් ගුණ බොහොමයි. එහෙනම් අළුපුහුල් වෑංජනය මේ විදිහට හදලා බලමු.
ලොකු කුඩා කවුරුත් ආසාවෙන් රස විඳින ජනප්රිය කේක් එකකි මේ,
අවශ්ය ද්රව්ය
බටර් ග්රෑම් 250ක්
ලස්සන පාටින් තියෙන මේ වැනිලා බටර් කේක් එක තේ වෙලාවකට වගේනම් නියමෙට ගැළපෙනවා. ඒ වගේම තමයි උපන්දින කේක්වලට එහෙම ගන්නෙත් මේ රිබන් කේක් එක තමයි. බටර් කේක් එකක් හදාගන්න දන්නා ඔයාලාට මේ රිබන් කේක් එක හදන එක මහ ලොකු වැඩක් නෙවෙයි.
කුකුළු මස්වලට සම කළ හැකි මුං මස් වෑංජනයක් එක්ක කැකුළු හාල් බතක් බඩ පැලෙනකම් කතහැකියි. එහෙමයි එදා ගමේ උදවිය කිව්වේ. එදා හදපු මුං මස් කරිය අද මෙහෙම හදලා බලමු.
පැයක් වගේ කෙටි කාලයකින් සොෆ්ට් බටර් කේක් එකක් හදා ගන්න පුළුවන් නම් අපූරුයි නේද? පුංචි බබාලාටත් මේ කේක් එක රස විඳින්න පුළුවන්. හරිම පහසු සරල මේ කේක් එක මේ විදියට හදලා බලමු.
ඉතාමත් ගුණ පණ දෙන ආහාරයකි. කිරිබතේ ගුණත් කොල්ලුවල ගුණත් දෙකම ලැබේ.විශේෂයෙන්ම වකුගඩු රෝග, මූත්රා රෝග, පිළිකා තත්ත්ව, ගු දය තුළ ඇති රෝග, මළබද්ධය ආදියට ගුණ දෙයි, කොල්ලු වනාහි ඇට වර්ගවලින් ඉතාමත් ගුණදායක ඇට වර්ගයකි.
සිංහල අලුත් අවුරුද්දට නිතරම පැණිරසවලින් බඩ පුරවා ගත්ත උදවියට නම් කියාපු පානයක්. දියවැඩියාව තියෙන අයට කොහොමත් ගුණදායකයි කියලයි හැමෝම කියන්නේ.
දේශීය වෛද්ය ක්රමයට සකසන ඔෟෂධීය කිරිබතකි. ඔෟෂධීය ගුණයෙන් පරිපූර්ණ, ශක්තිය වඩවන, නිරෝගී බව ඇති කරන අතීතයේ සිටම හෙළ වෙදැදුරන් භාවිත කළ වටිනා ආහාරයක් මෙන්ම ඔෟෂධයක් ලෙස ද සඳහන් කළ හැකිය. මෙය වෙද කිරිබත ලෙස හඳුන්වා දිය හැකිය.
කෙනෙක් කතාබහක් නැතුව මුල්ලකට වෙලා ඉන්නවනම් නෝක්කාඩුවට පිට්ටු ගිලලද කියල අහන එක අපේ පුරුද්දක් නේ.
පොද වැස්සෙන් ජීවය ලබන ඉඳලෝලු, ග්රාමීය ජනතාවට නම් හුරුපුරුදු ය. බිම්මල් හෙවත් හතු වර්ග අතුරෙන් දිව්ය බොජුන් පරදන රසයක් ගෙනෙන ඉඳලෝලු, වැස්සත් සමඟ පිපෙන හතු වර්ගයකි.
මුං කිරිබත් යනු මුං ඇට මිශ්රකර සාදා ගනු ලබන කිරිබත්ය. එය අධික සිසිලස ගුණයෙන් යුක්ත වන අතර ශරීරයේ දාහය නිවන, ඇඟ සිසිල් කරන ගුණයෙන් යුක්ත නිසා අම්ල පිත, අර්ශස්, මල බද්ධය, ඇඟ දැවිල්ල රෝගවලින් පෙළෙන අයට ඉතාමත් ගුණදායී ආහාරයකි.
Page 1 of 35