Friday, April 16, 2021
Follow Us
Cookery

අච්චාරු වාගේම මෝජු කියන්නෙත් දානයකට, මඟුල් ගෙදරකට නැතිවම බැරි ව්‍යංජනයකි. විශේෂ කෑම වේලක් නම් රසවත් බටු මෝජුවක් වරදින්නෙම නෑ.

Cookery

ගමේ ගෙවල්වල හරිම රසට හැදෙන කෑමක්නේ වැලිතලප. වැලිතලප, ගොඩපොර එකිනෙකට සමගාමීව එකම ක්‍රමයට හදන නිසා එකටම පුරුදු වෙමු.

Cookery

ආහාර ලබා ගන්නේ කුසගිනි නිවා ගැනීමට ය. එහෙත් ආහාරවලින් කුසගිනි නිවීම මෙන්ම තවත් බොහෝ දේ අපේ ජීවිතවලට ලබා දේ. සිරුරේ වර්ධනය, සෞඛ්‍ය රැකගැනීම ආදිය සඳහා අප ගන්නා ආහාර උපකාරී වේ. ආයුෂය, වර්ණය පවා ලබා දෙන ආහාර නිසි සේ නොගතහොත් ඉන් ඇතැම් විට මේ ප්‍රයෝජන නොලැබී යාමට හැකියි.

Cookery

අලුත් අවුරුද්දෙ සමීපතම නෑ හිතමිතුරන් වෙත තිළිණ කරන්න.... ගෙදරට එන නෑදෑයන්ට සංග්‍රහ කරන්න... රස තුනක කේක් එකක් මෙන්න.... මෙය කිලෝ තුනේ කේක් නිර්මාණයකි. අපි මුලින්ම රස තුනෙන් කේක් තුන සාදාගනිමු.

Cookery

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

Cookery

 

මේ ඇරැඹෙන නව වසරේ කිරිබතක් සකසා අලුත් අවුරුද්ද පිළිගන්න බලාහිඳින ඔබ වෙනුවෙන් විවධ ක්‍රමයට සකසාගත හැකි කිරිබත් වර්ග මෙන්ම කිරිබත් කෑමට අවශ්‍ය ලුණු මිරිස්, සීනි සම්බෝල ආදිය සකසාගන්නා ආකාරය අප මෙලෙස තිළිණ කරනවා.

Cookery

අවුරුදු කෑම මේසය කියන්නේ උත්සව ශ්‍රීයෙන් අනූන විශේෂ ආහාර වේලක්. ඉතිං ඒවාගේ අවස්ථාවකට නම් මස්, මාළු තරමක් වෙනස් ආකාරයට පිසින්නයි අපේ ගෘහණිය කැමැති.

Cookery

ඉක්මණින් ම හදාගන්න පුළුවන් කැවිලි වර්ගයක් මේ. මෙවර නැකැත් සීට්ටුවට මුං ඇට මිශ්‍ර කැවිලි වර්ගයක් පිළියෙල කළ යුතු නිසා ඒ අතරට මුං ගුලි එකතු කරගන්නත් පුළුවන්.

Cookery

යම්කිසි සමූහයක් එක් වූ තැනක විවිධ වූ දේ කතාබහ කරති. ක්‍රියාවට නංවති. එහෙත් ඒ එකම දෙයක් නොවන්නට පුළුවන. මුහුණු පොතේ ඇති බොහෝ සමූහ පිළිබඳ සමාජයේ ඇත්තේ එතරම් හොඳ අදහසක් නොවේ. එහෙත් ඒ අතරින් වෙනස් ම ආකාරයේ සමූහයක් වූ කනවනම් කමු සමූහයේ එක්ව සිටින ළෙංගතු මිතුරු මිතුරියෝ දේශීය ආහාර වර්ග මෙන්ම තමා විසින් අත්හදා බලන්නා වූ විවිධ කෑම වර්ග පිළිබඳ තොරතුරු ද නොමසුරුව බෙදා හදා ගනිති.

Cookery

අපේ කමට කෑම වේලක් පිළියෙල කරන විට නැතිවම බැරි ආහාරයක් තමයි අච්චාරු. ගස්ලබු, ලූනු, අමු මිරිස් එක්ක අබ සහ විනාකිරි තැවරිලා නැඟෙන සුවඳ කෑමට පුදුමාකාර රුචියක් ඇතිකරවනවා.

Cookery

තෙලේ බදින්නෙ නැතිව වැඩිපුර මුදල් වියදම් නොකර අවුරද්දට හදාගන්න පුළුවන් රස කැවිලි වර්ගය අලුවා.

Cookery

ආහාර සැකසීමේ කලාවේ දී ලාංකිකයන් සිටින්නේ වඩාත් සුවිශේෂ වූ ස්ථානයකයිග එසේ වන්නේ අපේ ආහාර කලාව රසයට පමණක් මුල්තැන දුන් ආහාර කලාවක් නොවන බැවිනි. එහි දී දිව පිනවීම මෙන්ම ආහාරයේ පෝෂ්‍ය ගුණය ගැන ද අවධානයක් යොමු වේ.

Cookery

අවුරුද්දට පිසින ආහාර අතර අනිවාර්යයෙන්ම තියෙන ව්‍යංජනයක් තමයි හත්මාළුව. ඇතැම් ප්‍රදේශවල නැකතට පිසින අවුරුදු කිරිබත රසවිඳින්නේද මේ හත්මාළුව සමඟයි.

Cookery

කිරෙන් පිසෙන කිරිබතක් කිව්වහම පුරුද්දට වගේ එකතු කරන්නේ පොල්කිරි. එහෙත් මෙවර නැකැත් සීට්ටුවේ ඇති කිරිබතට එකතුවෙන්නේ එළකිරි.

Cookery

සරල එහෙත් පෝෂණ ගුණයෙන් ඉහළ ආහාර වට්ටෝරු අතර පෙරමුණේම තිබෙන්නක් ලෙස දේශීය ආහාර වර්ග හැඳින්විය හැකියි. කුළුබඩු යහමින් යොදා අපේ ගෘහණියන්ගේ දෑතෙන් පිසෙන මේ දේශීය ආහාර වට්ටෝරුවල පෝෂණ ගුණයට සමකල නොහැකි වෙනත් ආහාර වට්ටෝරු නොමැති තරම්. ඒ නිසා නිවෙසක අනිවාර්යයෙන්ම පිසිය යුතු මේ පෝෂණීය ආහාර ඔබත් සකසා රස බලන්න.

Cookery

දූ දරුවන් හැමෝම එකට එකතුවෙලා භුක්තිබිඳින අවුරුදු කෑම මේසයේ ප්‍රධානියා තමයි බත. ඉතිං හැමදාමත් ආහාරයට ගන්නා සාමාන්‍ය බත වෙනුවට අද අපි තරමක් වෙනස් බතක් සකසා ගනිමු. බලන්න මේ විදිහට හදාගන්න දුන්තෙල් බතට අනෙක් අය දක්වන ප්‍රතිචාර කොහොමද කියලා.

Cookery

ඕනෑම උත්සව අවස්ථාවක කෑම මේසයට කොණ්ඩ කැවුම් නො තිබුණොත් කැවිලි මේසයේ හිස්බවක් දැනේවි. විශේෂයෙන් අවුරුදු කෑම මේසයට කොණ්ඩ කැවුම් අනිවාර්යයි.

Cookery

මෙවර තරුණි කේක් නිර්මාණ පිටුවෙන් ඔබට ඉදිරිපත් කරන්නට සූදානම් වෙන්නෙ පලතුරු පිරුණු රසම රස කේක් නිර්මාණයකි.