වැඩිපුර ඇහෙන්නේ ලුණු ගැන හොඳ නැති කතා. සුදු ලුනු කළු කරන කතා. වැඩිපුර ලුණු කෑමට ගන්න එපා කියන අවවාදය තමයි හැම තැනින්ම ඇහෙන්නේ. කොහොමවුණත් හොද්දට ලුණු නො දාම බැහැ. ඒ විතරක් නෙවෙයි අපට බොහෝ කාර්යයන්වලදි ලුණු ප්රයෝජනයට ගන්න පුළුවන්.
කෝපිවල තිත්ත නැති කරන්න ලුණු ඉතා ස්වල්පයක් කෝපි කෝප්පයට එක් කිරීමෙන් පුළුවන්.
මාස 3 - 6 කට වරක්වත් ශීතකරණය පිරිසුදු කළ යුතුයි. උණු ජලය ලීටර දෙකකට ලුණු කෝප්ප භාගයක් මිශ්රකර ශීතකරණය පිරිසුදු කරන්න. එළවළු, මාළු, මස් කපන ලෑල්ල පිරිසුදු කිරීමට ලුණු කදිමයි.
මී මැස්සන් වැනි කෘමීන් දෂ්ට කළ විට ලුණුවලින් දෂ්ටකළ තැන ආවරණය කරන්න. ඉදිමීමත් වේදනාවත් අඩු වෙනු ඇත.
කැන්වස් පාවහන්වලට ලුණු ස්වල්පයක් ඉසීමෙන් ගන්ධය නැති කළ හැකිය.
ගින්නක් ඇතිවූ විට ජලය දැමීමෙන් සිදුවන්නේ ගින්න පැතිරීමයි. ඒත් ලෝහ තහඩුවකින් හෝ ලුණුවලින් හෝ බේකිං සෝඩාවලින් ගින්න පහසුවෙන් නිවා දැමිය හැකිය.
අප මිලදී ගන්නා මුඛ සෝදනවල අහිතකර රසායනත් තිබෙනවා. නිවෙසේදීම ලුණු හා බේකිං සෝඩාවලින් හොඳ මුඛ සෝදනයක් සාදා ගන්න පුළුවන්. ලුණු තේ හැන්දක් හා බේකිං සෝඩා හැන්දක් වතුර කෝප්ප භාගයකට මිශ්ර කරන්න. මුවේ දුගඳ නසන, බැක්ටීරියා විනාශ කරන මේ මිශ්රණයෙන් මුවේ ඇති විසබීජ හොඳීන් විනාශ වෙනවා.
තණ කොළ පිට්ටනිය අලංකාරව තබා ගැනීමට එප්සම් සෝල්ට් මේස හැඳී 2 ක් ජලය ගැලුනයකට දමා ඉසින්න. හරිත පැහැයෙන් සාර තණ පිට්ටනියක් දිස් වේවි.
වතුර ගැලුන් භාගයක් විනාකිරි කෝප්ප 1/3 ක් හා ලුණු කෝප්ප 1/2 ක් දමා සාදා ගන්නා මිශ්රණයට සායම් යන රෙදි දමා පැයක් තබන්න.
තවත් වසරක් ආරම්භ වෙලා අලුත් බලාපොරොත්තු සමඟ ජීවිතය දිනන්නයි සූදානම. මේ වසරේ බලාපොරොත්තු අතරේ කෙට්ටු වෙන්න හිතන අයත් බොහෝයි. කාන්තාවක් නම් ලස්සන හැඩයකට ඇඟ තියාගන්න කැමැතියි. ඉතින් ඒ නිසාම ලස්සනට ඉන්න, කෙට්ටු වෙන්න, නිරෝගී වෙන්න කැමැති අය වෙනුවෙන් අපි කීටෝ කෑම අතිරේකයක් මෙලෙස ගෙන එනවා.
කොරෝනා නිසා අප නිතරම ලෙඩ රෝගවලට ඔරොත්තු දෙන පිරිසක් ලෙස සිටිය යුතුයි. ඒ සඳහා අපේ සිරුරේ ප්රතිශක්තිකරණය වර්ධනය කරගත යුතු වේ. ප්රතිශක්තිකරණය වර්ධනය කරගන්න නම් අපි ගන්නා අහාර හා පාන වර්ග ගැන විශේෂ සැලකිල්ලක් දක්වමින් ප්රතිශත්කිය වඩවන ආහාර රටාවකට හුරු විය යුතු වෙමු. ඒ සඳහා අපට සරලව සකසා ගෙන දිනපතා පානය කළ හැකි පාන වර්ග කිහිපයක් මෙලෙසින් ගෙන එනවා.
ආදරණීය බැඳීම්, ළෙන්ගතුකම් අතරේ ලාංකිකයන් බොහොමයක් ඉතාලිය තම වාස භූමිය කරගෙන හිඳීති. ඒ වගේම අපේ රටේ බහුතරයක් ඉතාලිය වෙත යන්නට පෙරුම් පුරති. මේ අතරේ ඉතාලියේ දිවි ගෙවන ලක් වනිතාවන් බොහොමයක් ද තරුණී සමඟින් සෙනෙහසින් බැඳී හිඳී
මොන තරම් රසවත් වුවත් එකම කෑම බීම ආහාර රුචිය අඩු කිරීමට හේතුවක්. ඒ නිසා වෙනස් රසයන්ට වෙනස් වර්ගයේ කෑම බීම සැකසීමෙන් පවුලේ සාමාජිකයන්ගේ ආහාර රුචිය වැඩි කරන්නට ඔබට පුළුවන්. මේ එලෙසින් වෙනස් රසයන්ගෙන් රස විඳිය හැකි කෑම වට්ටෝරු දෙකකි.
කාන්තාව සැමවිටම වෙහෙස වන්නේ, කැප වන්නේ තම පවුලේ පෝෂණය වෙනුවෙනි. සැමියාගේ දරුවන්ගේ පෝෂණය වෙනුවෙන් විවිධ වර්ගයේ ආහාර සකසන ඇයට ඒවායේ රස බලන්නවත් වෙලාවක් නැති තරම්.
මල් ලොව අඟ රැජිනිය වූ සුන්දර කොමලිය රෝස මලයි. රෝස මලට අයිසිං මල් කලාවෙන් විවිධ ක්රමයන්ට ජීවය දිය හැකි අතර අද අප එවැනි එක් ක්රමයක් ඔබ වෙනුවෙන් මෙලෙස ගෙන එනවා.
ලස්සනට ඉන්න අපේ ළඳුන් බොහොම කැමැතියි. ඒත් මොනතරම් ලස්සනට ඉන්න කැමැති වුණත් සමහරකුට කට නිසා ඒක බැරි වෙනවා. හිතූ හිතූ දේ කමින් මහත් වෙනවා.
ලොකු පොඩි කවුරුත් කන්න කැමැති මාළු නිවෙසක වරදින්නේ නැති කෑමක්. සතියකට දින කිහිපයක්ම මාළු හදන්න වෙනවා. ඒත් මේ මාළු එකම විදිහට හදනවා නම් මාළු කෑම කාටත් එපා වෙනවා. ඒ නිසා එකිනෙකට වෙනස් ක්රමයන්ට මාළු හදන විදිහ අපේ ගෘහණියන් දැන සිටිය යුතුමයි.
වරකා අපේ රටේ සුලබ පලතුරකි. ඇතැම් විට කොස් වාරයේ දී මේවා අපතේ යන අවස්ථා ද ඇත. වරකා රස විඳින්න ලැබුණ විටෙක දී ඔබටත් මේ ආකාරයට වරකා දෝසි සාදා ගත හැකියි.
සිඟිති දියණියකට මෙන්ම යොවුන් දියණියකටත් එකසේ ගැළපෙන ටින්කර්බෙල් සුරංගනාව සමඟින් හැඩ කළ කේක් එකකි. මල් වත්තේ අසිරිය දේදුන්න නිසා තවත් වැඩිවෙලා.
අන් කවරදාටත් වඩා මේ කාලය කෑම බීම අත්හදා බලන්න බොහෝ දෙනෙක් යොමු වෙලා. අපේ දේ, දේශීය අමුද්රව්ය යොදා ගනිමින් රස මෙන්ම ගුණයෙන් ද පිරිපුන් විවිධාකාරයේ ආහාර සකසන අපේ මිතුරු මිතුරියන් එකතුවන තැන කනවනම් කමු සමූහයයි. එහි ඉදිරිපත් වන සුවිශේෂී ආහාර වට්ටෝරු අප ඔබ වෙත ද ගෙන එන්නෙමු.
ශ්රී ලාංකිකයන් වූ අපි සැමවිට ම දේශීයත්වයට වැඩි නැඹුරුවක් සහිත ජාතියක් වෙමු. එබැවින් අපට ම ආවේණික සිරිත් විරිත්, වෙද හෙදකම් ආදියට මුල් තැනක් ලබාදෙන අපි එමඟින් කරදරයක දී විපතක දී පිහිටක්, සහනයක් ලබාගන්නෙමු.
ලෝකයේ රසවත්ම කෑමක මිහර ඇත්තේ ආසියාවේය. ඒ අතුරින් දකුණු ආසියාවේ ඉන්දියාව හා ශ්රී ලංකාවට සුවිශේෂීත්වයක් හිමි වන්නේ ලෝකයේ කෑම බන්දේසිය නම හිමිකර ගනිමිනි. එයට ප්රධාන හේතුව වන්නේ මේ මහ පොළොවේ ඇති සංශ්රීකත්වයයි.ඒ නිසාම අප වර්තමානයේ මුහුණ දී ඇති වසංගත රෝගී තත්ත්වයෙන් මිදී ආරක්ෂා වීමේ විශාල ශක්තියක් හා ප්රතිශක්තියක් ලැබී ඇත්තේ මෙම කෑම බීමවල ඇති විශාල ශක්ති මහිමයෙනි. එය අපගේ ගෘහණියන් ද හොඳින්ම අවබෝධ කරගෙන තිබීම අගය කළ යුත්තකි. දේශීය කෑම බීම අගයන ශෘහණියන් අපගේ මුළුතැන්ගෙයින් ඈත්වුණු කෑම සැදීමට දැඩි උනන්දුවක් හා උත්සාහයක් ගනී.
Page 41 of 42