ආහාර අරුචිය, හිසරදය, වාත රෝග, සෙම් රෝග නසයි. වමනය සඳහා මෙන්ම බඩේ අජීර්ණය සඳහා ද ගුණදායක ය. මේ නිසා අත්බෙහෙතක් ලෙසින් ද ඉඟුරු අතීතයේ සිට ම භාවිතයට ගනී.
අපේ කමට කෑම වේලක් පිළියෙල කරන විට නැතිවම බැරි ආහාරයක් තමයි අච්චාරු. ගස්ලබු, ලූනු, අමු මිරිස් එක්ක අබ සහ විනාකිරි තැවරිලා නැඟෙන සුවඳ කෑමට පුදුමාකාර රුචියක් ඇතිකරවනවා.
තෙලේ බදින්නෙ නැතිව වැඩිපුර මුදල් වියදම් නොකර අවුරද්දට හදාගන්න පුළුවන් රස කැවිලි වර්ගය අලුවා.
ඕනෑම රසවත් ආහාර වේලක් සම්පූර්ණ වෙන්න නම් එයට අතුරුපසක් එකතු විය යුතුමයි. එවිටයි එය අංග සම්පූර්ණ ආහාර වේලක් බවට පත්වන්නේ.
අවුරුද්දට පිසින ආහාර අතර අනිවාර්යයෙන්ම තියෙන ව්යංජනයක් තමයි හත්මාළුව. ඇතැම් ප්රදේශවල නැකතට පිසින අවුරුදු කිරිබත රසවිඳින්නේද මේ හත්මාළුව සමඟයි.
කිරෙන් පිසෙන කිරිබතක් කිව්වහම පුරුද්දට වගේ එකතු කරන්නේ පොල්කිරි. එහෙත් මෙවර නැකැත් සීට්ටුවේ ඇති කිරිබතට එකතුවෙන්නේ එළකිරි.
වසර පුරාවට වියළි කජු ආහාරයට ගන්නා අපට කිරි රසයෙන් අනූන නාඹර කජු ටිකක් කන්නට ලැබෙන කාලයයි මේ. රතට රතේ දිලෙන කජු පුහුලන්වලින් ගස් බරවන නිසාම අවුරුදු කෑම මේසයට කජු ව්යංජනයක් නම් තියෙන්නටම ඕනේ.
දූ දරුවන් හැමෝම එකට එකතුවෙලා භුක්තිබිඳින අවුරුදු කෑම මේසයේ ප්රධානියා තමයි බත. ඉතිං හැමදාමත් ආහාරයට ගන්නා සාමාන්ය බත වෙනුවට අද අපි තරමක් වෙනස් බතක් සකසා ගනිමු. බලන්න මේ විදිහට හදාගන්න දුන්තෙල් බතට අනෙක් අය දක්වන ප්රතිචාර කොහොමද කියලා.
ඕනෑම උත්සව අවස්ථාවක කෑම මේසයට කොණ්ඩ කැවුම් නො තිබුණොත් කැවිලි මේසයේ හිස්බවක් දැනේවි. විශේෂයෙන් අවුරුදු කෑම මේසයට කොණ්ඩ කැවුම් අනිවාර්යයි.
අච්චාරු වාගේම මෝජු කියන්නෙත් දානයකට, මඟුල් ගෙදරකට නැතිවම බැරි ව්යංජනයකි. විශේෂ කෑම වේලක් නම් රසවත් බටු මෝජුවක් වරදින්නෙම නෑ.
ගමේ ගෙවල්වල හරිම රසට හැදෙන කෑමක්නේ වැලිතලප. වැලිතලප, ගොඩපොර එකිනෙකට සමගාමීව එකම ක්රමයට හදන නිසා එකටම පුරුදු වෙමු.
ආහාර ලබා ගන්නේ කුසගිනි නිවා ගැනීමට ය. එහෙත් ආහාරවලින් කුසගිනි නිවීම මෙන්ම තවත් බොහෝ දේ අපේ ජීවිතවලට ලබා දේ. සිරුරේ වර්ධනය, සෞඛ්ය රැකගැනීම ආදිය සඳහා අප ගන්නා ආහාර උපකාරී වේ. ආයුෂය, වර්ණය පවා ලබා දෙන ආහාර නිසි සේ නොගතහොත් ඉන් ඇතැම් විට මේ ප්රයෝජන නොලැබී යාමට හැකියි.
අලුත් අවුරුද්දෙ සමීපතම නෑ හිතමිතුරන් වෙත තිළිණ කරන්න.... ගෙදරට එන නෑදෑයන්ට සංග්රහ කරන්න... රස තුනක කේක් එකක් මෙන්න.... මෙය කිලෝ තුනේ කේක් නිර්මාණයකි. අපි මුලින්ම රස තුනෙන් කේක් තුන සාදාගනිමු.
මේ ඇරැඹෙන නව වසරේ කිරිබතක් සකසා අලුත් අවුරුද්ද පිළිගන්න බලාහිඳින ඔබ වෙනුවෙන් විවධ ක්රමයට සකසාගත හැකි කිරිබත් වර්ග මෙන්ම කිරිබත් කෑමට අවශ්ය ලුණු මිරිස්, සීනි සම්බෝල ආදිය සකසාගන්නා ආකාරය අප මෙලෙස තිළිණ කරනවා.
අවුරුදු කෑම මේසය කියන්නේ උත්සව ශ්රීයෙන් අනූන විශේෂ ආහාර වේලක්. ඉතිං ඒවාගේ අවස්ථාවකට නම් මස්, මාළු තරමක් වෙනස් ආකාරයට පිසින්නයි අපේ ගෘහණිය කැමැති.
ඉක්මණින් ම හදාගන්න පුළුවන් කැවිලි වර්ගයක් මේ. මෙවර නැකැත් සීට්ටුවට මුං ඇට මිශ්ර කැවිලි වර්ගයක් පිළියෙල කළ යුතු නිසා ඒ අතරට මුං ගුලි එකතු කරගන්නත් පුළුවන්.
යම්කිසි සමූහයක් එක් වූ තැනක විවිධ වූ දේ කතාබහ කරති. ක්රියාවට නංවති. එහෙත් ඒ එකම දෙයක් නොවන්නට පුළුවන. මුහුණු පොතේ ඇති බොහෝ සමූහ පිළිබඳ සමාජයේ ඇත්තේ එතරම් හොඳ අදහසක් නොවේ. එහෙත් ඒ අතරින් වෙනස් ම ආකාරයේ සමූහයක් වූ කනවනම් කමු සමූහයේ එක්ව සිටින ළෙංගතු මිතුරු මිතුරියෝ දේශීය ආහාර වර්ග මෙන්ම තමා විසින් අත්හදා බලන්නා වූ විවිධ කෑම වර්ග පිළිබඳ තොරතුරු ද නොමසුරුව බෙදා හදා ගනිති.
Page 38 of 40