Sunday, November 24, 2024
Follow Us
Cookery

මව මරා උපන් කුමරු ලෙසින් හැඳින්වෙන කෙසෙල්මුහය විවිධ රසයට සකසා ගැනීමට ඔබ දන්නවා. නමුත් කෙසෙල් ගසේ අලය ආහාරයට ගන්නා බවක් ඇතැම්විට ඔබ නොදන්නවා ඇති. මේ කෙසෙල් අල පිටි ලෙසින් සකසා එයින් හරි අපූරුවට පිට්ටු සකසා ගත හැකියි.

Cookery

1. ආහාර වට්ටෝරුව අනුව සුදු ළුෑණු කපන්න
ඔබගේ ආහාර සඳහා සුදුලුනු එක්කරන්නේ නම් එහි වට්ටෝරුවෙ සඳහන් ආකාරයට සුදුළූණු එක්කරන්න.. එහි ඇඹරීමට කියා ඇත්නම් අඹරන්න, සිහින්ව කපා ගැනීමට අවශ්‍ය නම් එසේ කරන්න. සුදුළූණු වල සැර සහ රසය රඳා පවතින්නේ එය සකස් කර පිසින ආකාරය මත බැවින් උපදෙස් පිළිපැදීම වැදගත්. තලා සුදුළූණු දැමූ විට රසය වඩාත් ප්‍රබල වන අතර පෙති කපා හෝ චොප් කල විට මෘදු රසයක් ගෙන දේ.

Cookery

චමත්කාර වර්ණාවලියක් සහිත දේදුන්නට අපේ පුංචි පැටවු පුදුමාකාර විදිහට ආදරය කරනවා. කෙදිනකවත් දෑසින් නොදුටුවත් යුනිකෝන්ටත් ඒ වගේම ආදරෙයි. ඉතින් දේදුන්නේ වර්ණ එකතුකරලා හදන මේ රසවත් යුනිකෝන් කේක් එකට එයාලා කොයිතරම් නම් ආසා කරාවිදැයි බලන්න.

Cookery

ගසෙහි කොළ තරමට හටගන්නා සියඹලා මල්වලින් වැඩි ප්‍රමාණයක් නටුවෙන් ගිලිහෙනවා. ගස යට මල් පාවඩයක් දැම්මා හා සමාන මේ සියඹලා මල් රසවත් ව්‍යංජනයක් ලෙස පිළියෙල කළ හැකි යැයි ඔබ සිතුවාද? කල් තබාගෙන ප්‍රයෝජනයට ගත හැකි මේ සියඹලා මල් ඇඹුල අතීතයේදී වන්දනා ගමනට නැතිවම බැරි ව්‍යංජනයකි.

Cookery

සාම්ප්‍රදායික ක්‍රමයට බිත්තර රොටී හදන්න පිටි මෝලිය අනලා පැය හයක්වත් වහලා තියන්න ඕනේ

Cookery

ධාන්‍ය වර්ග කියන්නෙ ලොකු පොඩි කවුරුත් ඒ තරම්ම ආසාවෙන් කන දෙයක් නම් නෙමෙයි. නමුත් ඒවා ආස හිතෙන විදිහට හැදුවොත් කන එක නවත්තන්න බැරිවෙයි. අද අපි ගෙනාවෙ කඩල විවිධ රසයෙන් හදාගන්න පහසු ආහාර වට්ටෝරු කිහිපයක්. ඔබත් මේ රසවත් ආහාර සකසා දෛනික ආහාර වේලට වෙනසක් එක් කරගන්න අමතක කරන්න එපා.

Cookery

බත්පතට රසය වාගේම පෝෂණ ගුණයත් එකතු වෙන්න නම් කොළ මැල්ලුමක් ඕනෙමයි. ගුණාත්මක බව රැකෙන පරිදි විවිධ රසයට කොළ මැල්ලුම් සකස් කෙරේ. ඒ අතරින් කලවම් පලා මැල්ලුමට වැඩිදෙනෙකු බොහෝ රුචිකත්වයක් දක්වන අතර කලවම් පලා මැල්ලුම වගේම රසවත් මේ මඤ්ඤොක්කා කොළ මැල්ලුම කෙතරම් අපූරුදැයි බලන්න.

Cookery

කරවිල කියන විටම තිත්ත රස ගැන මතක් වෙනවා නොඅනුමානයි. ඒ නිසාම බොහෝ දෙනා කරවිල කෑමට ප්‍රිය නොකරයි. සමහරු පවසන්නේ කරවිලවල රස ඇත්තේ මේ තිත්තෙහි බවයි. ඉතා පෝෂණීය එළවලුවක් වන කරවිලවල තිත්ත නිසාම ඔබ කරවිල නොකනවා නම් මේ නොවරදින රෙසිපිය ඔබ වෙනුවෙන්මයි. 

Cookery

හැඩට වැඩට අඳින්න පලඳින්න, ලස්සනට ඉන්න කාන්තා අපි හැමෝම හරිම කැමතියි. ඒනිසාම ඕනෑම කාන්තාවක් රූපලාවණ්‍ය පිළිබඳත් උනන්දුයි. ඒ වගේම රූපලාවණ්‍ය ක්ෂේත්‍රයේ නිරත වී සිටින වැඩි දෙනෙක් කාන්තාවන්.

Cookery

කොල්ලු යනු ඉතාමත් ගුණදායක ධාන්‍යයකි. ඒ නිසාම දේශීය වෙදකමට ද මේ කොල්ලු භාවිත කෙරේ. ඇතැම් ප්‍රදේශවල මෙය තම්බා ආහාරයට ගන්නා මුත් ඌව පළාතේ කොල්ලු සකසා ගන්නේ ව්‍යංජනයක් ලෙසිනි.

Cookery

කොක්ටේල් සමගින්ම කියවෙන වචනයක් මොක්ටේල්. සමහරුන් කොක්ටේල්වල වගේම මොක්ටේල්වලත් මධ්‍යසාර අඩංගුව ඇතැයි කියා මොක්ටේල් එකක් අතට ගනිද්දි දෙවරක් හිතන්න පෙලඹෙනවා.

මොක්ටේල් එකක් යනු ඇල්කොහොල් නොමැති පලතුරු යුෂ සහ වෙනත් රසවත් දෑ අඩංගු දිව පිනා යන බීම වර්ගයක්. මොක්ටේල් එකක් මේ මේ විදිහට සෑදිය යුතු යැයි කියා නියමයක් නැහැ. මේ සඳහා පිළියෙල කරන්නාගේ නිර්මාණශීලීත්වය අනුව විවිධ දෑ එකතු කරන්න පුළුවන්.

හැම විටම නැවුම් පලතුරු එකතු කළොත් මොක්ටේල් එකක රසය වැඩි වේවි. මේ සඳහා අයිස් එකතු කළ යුතුමයි. සාමාන්‍යයෙන් මොක්ටේල් එකක් පිළිගන්වන්නේ නිර්මාණශීලී සැරසිල්ලක් යොදාගෙනයි. දෙහි පෙත්තක්, පලතුරු කෑල්ලක්, ඖෂධ පැළෑටියක් මේ සඳහා භාවිත කළ හැකියි.

අඹ සහ ඇඹුල් කෙසෙල් මොක්ටේල්

* අඹ ගෙඩියක්

* ඇඹුල් කෙසෙල් ගෙඩියක්

* අයිස් වතුර කෝප්පයක්

* සීනි තේ හැඳි හතරක්

* ලුණු

* අයිස් කැට

* කපාගත් අඹ හා කෙසෙල් බ්ලෙන්ඩ් කරගන්න.

* එයට සීනි, අයිස් වතුර හා ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට එකතු කරගන්න.

* වීදුරුවකට අයිස් කැට දමා ඉහත මිශ්‍රණය එයට එක්කර අලංකාරය සඳහා කුඩා අඹ පෙත්තක් ගසා පිළිගන්වන්න.

------------------------

ලෙමනේඩ් මොක්ටේල්

ලෙමනේඩ් බෝතල් එකක්

* දෙහි ගෙඩි 5 ක යුෂ

* තැඹිලි වතුර අඬු කෝප්ප දෙකක්

* සීනි අවශ්‍ය පමණ

* කරදමුංගු කුඩු ස්වල්පයක්

* දෙහි පෙති කිහිපයක්

* අයිස් කැට කිහිපයක්

* වීදුරු හතරකට අයිස් කැට දමා එයට ලෙමනේඩ් එකතු කරගන්න.

* වෙනත් කෝප්පයකට දෙහි යුෂ හා තැඹිලි එකතුකර සීනි, කරදමුංගු කුඩු දමා එය පෙරා අයිස් කැට දැමූ වීදුරු 4 ට වත්කර එම වීදුරු මත දෙහි පෙති ගසා අලංකාර කර පිළිගන්වන්න.

ඉදිරිපත් කිරීම :

නවලෝක රෝහලේ

ආහාර හා බීම වර්ග පිළිබඳ කළමනාකරු,

විධායක සූපවේදී ඇලන් ගැරයින්

 

Tharunie

Cookery

Fruit Yoghurt

Cookery

හුරුබුහුටි පුංචි පැටවු සත්තුන්ට පුදුමාකාර තරම් ආදරෙයි. දඟලන දුව පනින මේ සතුන් දෑතින් අල්ලන්නට, ආදරෙන් බදාගෙන සිප වැලඳගන්නට විතරක් නෙමේ ළඟ තියාගෙන හුරතල් කරන්නටත් ඔවුන් හරිම කැමැත්තක් දක්වනවා.

Cookery

මලක් වාගේ ඔබ හදා වඩා ඇති දැඩි කළ ආදරණීය මෑණියන්ගේ උපන් දිනය ඔබට ඉතා විශේෂිතයි. කිසිවක් පෙරළා බලාපොරොත්තු නොවීම ඇය සතු සියල්ල ඔබ වෙත පිරිනැමුවා. එබැවින් අප ඇයට සදා ණයගැතියි.

Cookery

කඩල, මුංඇට මිශ්‍ර සව් කැඳ

Cookery

පොඩ්ඩො ස්වභාවයෙන්ම බත් කන්න හොරයිනෙ. හැබැයි ඉතින් වෙනස් විදියටක රසට හදල දුන්නොත් නම් එපා කියන්නෙ නෑ. අද අපි අරන් ආවෙ රසට වගේම ගුණට කන්න පොඩිත්තන්ට හදල දෙන්න පුළුවන් ෆ්රයිඩ් රයිස් රෙසිපි ටිකක්. බලන්නකො මේ රෙසිපි වල රස වෙනස.

Cookery

කොස් වාරය කියන්නේ අපේ ගම්වල සෑම ගෙදරකම උයන පිහන රසවත්ම කෑමක්. හැබැයි දැන් නම් කොස් ගමේ නගරයේ කිසිම වෙනසක් නැතිව කන්න කැමැති කෑමක් බවට පත් වෙලා. දැන් සෑම නගරයකම කොස් විකුණන වෙළෙන්දෝ අප දකිනවා.

Cookery

බටර් රයිස්