අවශ්ය ද්රව්ය
පොල්කිරි මිලිලීටර් 500
සීනී මේස හැඳි 4
කෝන්ෆ්ලා මේස හැඳි 4
කැමති වර්ණයකින් කලරින්
සාදාගන්නා ආකාරය
අමුද්රව්ය සියල්ල එකට මිශ්ර කර භාජනයකට දමා ළිප තබා මදගින්නෙ මිනිත්තු 7-8 ක් උකු වනතුරු මිශ්රකර ළිපෙන් බාගන්න. එම මිශ්රණය කොටස් දෙකකට බෙදා එක් කොටසකට කැමති වර්ණයක් යොදා වර්ණ දෙකෙන් තට්ටු දෙකක් හිටින සේ අතුරාගන්න. මද වේලාවක් නිවෙන්නට හැර පැයක් පමණ ශීතකරණයේ තබන්න.
Navaliya
ගසෙහි කොළ තරමට හටගන්නා සියඹලා මල්වලින් වැඩි ප්රමාණයක් නටුවෙන් ගිලිහෙනවා. ගස යට මල් පාවඩයක් දැම්මා හා සමාන මේ සියඹලා මල් රසවත් ව්යංජනයක් ලෙස පිළියෙල කළ හැකි යැයි ඔබ සිතුවාද? කල් තබාගෙන ප්රයෝජනයට ගත හැකි මේ සියඹලා මල් ඇඹුල අතීතයේදී වන්දනා ගමනට නැතිවම බැරි ව්යංජනයකි.
සාම්ප්රදායික ක්රමයට බිත්තර රොටී හදන්න පිටි මෝලිය අනලා පැය හයක්වත් වහලා තියන්න ඕනේ
බත්පතට රසය වාගේම පෝෂණ ගුණයත් එකතු වෙන්න නම් කොළ මැල්ලුමක් ඕනෙමයි. ගුණාත්මක බව රැකෙන පරිදි විවිධ රසයට කොළ මැල්ලුම් සකස් කෙරේ. ඒ අතරින් කලවම් පලා මැල්ලුමට වැඩිදෙනෙකු බොහෝ රුචිකත්වයක් දක්වන අතර කලවම් පලා මැල්ලුම වගේම රසවත් මේ මඤ්ඤොක්කා කොළ මැල්ලුම කෙතරම් අපූරුදැයි බලන්න.
කරවිල කියන විටම තිත්ත රස ගැන මතක් වෙනවා නොඅනුමානයි. ඒ නිසාම බොහෝ දෙනා කරවිල කෑමට ප්රිය නොකරයි. සමහරු පවසන්නේ කරවිලවල රස ඇත්තේ මේ තිත්තෙහි බවයි. ඉතා පෝෂණීය එළවලුවක් වන කරවිලවල තිත්ත නිසාම ඔබ කරවිල නොකනවා නම් මේ නොවරදින රෙසිපිය ඔබ වෙනුවෙන්මයි.
කොල්ලු යනු ඉතාමත් ගුණදායක ධාන්යයකි. ඒ නිසාම දේශීය වෙදකමට ද මේ කොල්ලු භාවිත කෙරේ. ඇතැම් ප්රදේශවල මෙය තම්බා ආහාරයට ගන්නා මුත් ඌව පළාතේ කොල්ලු සකසා ගන්නේ ව්යංජනයක් ලෙසිනි.
කොක්ටේල් සමගින්ම කියවෙන වචනයක් මොක්ටේල්. සමහරුන් කොක්ටේල්වල වගේම මොක්ටේල්වලත් මධ්යසාර අඩංගුව ඇතැයි කියා මොක්ටේල් එකක් අතට ගනිද්දි දෙවරක් හිතන්න පෙලඹෙනවා.
මොක්ටේල් එකක් යනු ඇල්කොහොල් නොමැති පලතුරු යුෂ සහ වෙනත් රසවත් දෑ අඩංගු දිව පිනා යන බීම වර්ගයක්. මොක්ටේල් එකක් මේ මේ විදිහට සෑදිය යුතු යැයි කියා නියමයක් නැහැ. මේ සඳහා පිළියෙල කරන්නාගේ නිර්මාණශීලීත්වය අනුව විවිධ දෑ එකතු කරන්න පුළුවන්.
හැම විටම නැවුම් පලතුරු එකතු කළොත් මොක්ටේල් එකක රසය වැඩි වේවි. මේ සඳහා අයිස් එකතු කළ යුතුමයි. සාමාන්යයෙන් මොක්ටේල් එකක් පිළිගන්වන්නේ නිර්මාණශීලී සැරසිල්ලක් යොදාගෙනයි. දෙහි පෙත්තක්, පලතුරු කෑල්ලක්, ඖෂධ පැළෑටියක් මේ සඳහා භාවිත කළ හැකියි.
අඹ සහ ඇඹුල් කෙසෙල් මොක්ටේල්
* අඹ ගෙඩියක්
* ඇඹුල් කෙසෙල් ගෙඩියක්
* අයිස් වතුර කෝප්පයක්
* සීනි තේ හැඳි හතරක්
* ලුණු
* අයිස් කැට
* කපාගත් අඹ හා කෙසෙල් බ්ලෙන්ඩ් කරගන්න.
* එයට සීනි, අයිස් වතුර හා ලුණු අවශ්ය ප්රමාණයට එකතු කරගන්න.
* වීදුරුවකට අයිස් කැට දමා ඉහත මිශ්රණය එයට එක්කර අලංකාරය සඳහා කුඩා අඹ පෙත්තක් ගසා පිළිගන්වන්න.
------------------------
ලෙමනේඩ් මොක්ටේල්
ලෙමනේඩ් බෝතල් එකක්
* දෙහි ගෙඩි 5 ක යුෂ
* තැඹිලි වතුර අඬු කෝප්ප දෙකක්
* සීනි අවශ්ය පමණ
* කරදමුංගු කුඩු ස්වල්පයක්
* දෙහි පෙති කිහිපයක්
* අයිස් කැට කිහිපයක්
* වීදුරු හතරකට අයිස් කැට දමා එයට ලෙමනේඩ් එකතු කරගන්න.
* වෙනත් කෝප්පයකට දෙහි යුෂ හා තැඹිලි එකතුකර සීනි, කරදමුංගු කුඩු දමා එය පෙරා අයිස් කැට දැමූ වීදුරු 4 ට වත්කර එම වීදුරු මත දෙහි පෙති ගසා අලංකාර කර පිළිගන්වන්න.
ඉදිරිපත් කිරීම :
නවලෝක රෝහලේ
ආහාර හා බීම වර්ග පිළිබඳ කළමනාකරු,
විධායක සූපවේදී ඇලන් ගැරයින්
Tharunie
අලුත් අවුරුදු කැවිලි මේසය තවත් කලඑළි කරන්න නම් අපූරු කේක් නිර්මාණයකුත් තියෙන්නම ඕනෙ. ඉතින් මෙදා සැරේ අවුරුදු සමරන්න රසය වාගේම හරිම ලස්සන කේක් එකක් පිරිනමන්න අපි හිතුවා.
හුරුබුහුටි පුංචි පැටවු සත්තුන්ට පුදුමාකාර තරම් ආදරෙයි. දඟලන දුව පනින මේ සතුන් දෑතින් අල්ලන්නට, ආදරෙන් බදාගෙන සිප වැලඳගන්නට විතරක් නෙමේ ළඟ තියාගෙන හුරතල් කරන්නටත් ඔවුන් හරිම කැමැත්තක් දක්වනවා.
මලක් වාගේ ඔබ හදා වඩා ඇති දැඩි කළ ආදරණීය මෑණියන්ගේ උපන් දිනය ඔබට ඉතා විශේෂිතයි. කිසිවක් පෙරළා බලාපොරොත්තු නොවීම ඇය සතු සියල්ල ඔබ වෙත පිරිනැමුවා. එබැවින් අප ඇයට සදා ණයගැතියි.
මල බද්ධය වාගේ රෝගී තත්ත්වයෙන් පීඩා විඳින බොහෝ දෙනකුට ඉතාමත් ගුණදායක ව්යංජනයකි මේ තෙල් අල කොළ ඇඹුල. ඇතැම් ප්රදේශවල මේ තෙල් අල කොළ වෙනත් නම්වලින් හඳුන්වන නමුදු මෙය ඇඹුලක් ලෙසින් පිළියෙල කරගන්නා ඉතාමත් රසවත් ව්යංජනයකි.
පොඩ්ඩො ස්වභාවයෙන්ම බත් කන්න හොරයිනෙ. හැබැයි ඉතින් වෙනස් විදියටක රසට හදල දුන්නොත් නම් එපා කියන්නෙ නෑ. අද අපි අරන් ආවෙ රසට වගේම ගුණට කන්න පොඩිත්තන්ට හදල දෙන්න පුළුවන් ෆ්රයිඩ් රයිස් රෙසිපි ටිකක්. බලන්නකො මේ රෙසිපි වල රස වෙනස.
කොස් වාරය කියන්නේ අපේ ගම්වල සෑම ගෙදරකම උයන පිහන රසවත්ම කෑමක්. හැබැයි දැන් නම් කොස් ගමේ නගරයේ කිසිම වෙනසක් නැතිව කන්න කැමැති කෑමක් බවට පත් වෙලා. දැන් සෑම නගරයකම කොස් විකුණන වෙළෙන්දෝ අප දකිනවා.
මව මරා උපන් කුමරු ලෙසින් හැඳින්වෙන කෙසෙල්මුහය විවිධ රසයට සකසා ගැනීමට ඔබ දන්නවා. නමුත් කෙසෙල් ගසේ අලය ආහාරයට ගන්නා බවක් ඇතැම්විට ඔබ නොදන්නවා ඇති. මේ කෙසෙල් අල පිටි ලෙසින් සකසා එයින් හරි අපූරුවට පිට්ටු සකසා ගත හැකියි.
1. ආහාර වට්ටෝරුව අනුව සුදු ළුෑණු කපන්න
ඔබගේ ආහාර සඳහා සුදුලුනු එක්කරන්නේ නම් එහි වට්ටෝරුවෙ සඳහන් ආකාරයට සුදුළූණු එක්කරන්න.. එහි ඇඹරීමට කියා ඇත්නම් අඹරන්න, සිහින්ව කපා ගැනීමට අවශ්ය නම් එසේ කරන්න. සුදුළූණු වල සැර සහ රසය රඳා පවතින්නේ එය සකස් කර පිසින ආකාරය මත බැවින් උපදෙස් පිළිපැදීම වැදගත්. තලා සුදුළූණු දැමූ විට රසය වඩාත් ප්රබල වන අතර පෙති කපා හෝ චොප් කල විට මෘදු රසයක් ගෙන දේ.
චමත්කාර වර්ණාවලියක් සහිත දේදුන්නට අපේ පුංචි පැටවු පුදුමාකාර විදිහට ආදරය කරනවා. කෙදිනකවත් දෑසින් නොදුටුවත් යුනිකෝන්ටත් ඒ වගේම ආදරෙයි. ඉතින් දේදුන්නේ වර්ණ එකතුකරලා හදන මේ රසවත් යුනිකෝන් කේක් එකට එයාලා කොයිතරම් නම් ආසා කරාවිදැයි බලන්න.
Page 11 of 36