දිය රස නිසා අළු පුහුල් අපිට අගේ නැති වුණාට "පුහුල් හොරා කරෙන් දැනේ" කියලා ප්රස්ථා පිරුලක් ජනප්රවාදයේ තියෙනවා. අපේ ගැමියන්ට හොරකම් කරගෙන යන්න තරම් වටිනා එළවළුවක් වීම නිසායි.
අළු පුහුල් ඇඟ සිසිල් කරන ගුණයෙන් යුත් කෑමක් වන අතර, මතක ශක්තිය වඩවන හා පිපාසය සංසිඳුවයි. ඒ වගේම ආයුර්වේදයේ පණු රෝග සඳහා නිර්දේශ කරන එළවළුවක්. මානසික ආතතිය දුරු කිරීමට, රක්තහීනතාවට, හදවත් රෝග නිවාරණයට, මුත්රා දාහයට, වකුගඩු රෝගවලට හා ගැස්ට්රයිටිස්වලට ද කදිම කෑමකි.
අළු පුහුල් උයනකොට ඉවත් කරන ඇට හොඳින් සෝදා වියළා කබලේ බැද කුඩු කර බෝතලයක අසුරා තබන්න. තුනපහ වගේ එයින් ස්වල්පයක් ව්යංජනවලට මිශ්ර කර කෑමෙන් පණු රෝගවලට ගුණ බවත් ආයුර්වේදයේ සඳහන් වෙනවා
අළු පුහුල් ගෙඩියකින් කොටසක්
තළාගත් සුදුලුනු
ලියා ගත් රතුලූනු, කරපිංචා, නයි මිරිස්
හා රම්පේ
අබ හා කුරුඳු පොත්තක්
අමු තුනපහ කුඩු, මිරිස් කුඩු හා බැදපු
තුනපහ කුඩු ඔබේ රස පදමට
කර නොවෙන්න කබලේ බැදගත් මිරිස්
කුඩු තේ හැඳි භාගයක් වෙනම
ගොරකා පේස්ට් තේ හැන්දක්
කැබලි කපාගත් තක්කාලි ගෙඩි 2ක්
මිටිකිරි (ටිකක් වියළි පොල්
ගෙඩියකින් කිරි ගන්න)
රස අනුව ලුණු
කබලේ බැදගත් පොල් මේස හැන්දක්
පොල් තෙල් මේස හැන්දක්
අළු පුහුල් කැබැල්ලේ මැද ඇට ඉවත් කර ගෑරප්පුවකින් හොඳින් අනින්න. වටේටම අනින්න. ඊට පස්සේ පොත්තේ ඇති අළු පාට කොටස පිහියකින් සූරා පොත්ත පිටින්ම සාමාන්ය ලොකු කැබලි කපා ගන්න.
කැබලි ටික මැටි භාජනයකට දමා ගොරකා, තුනපහ වර්ග ටික හා කැබලි වැහෙන ප්රමාණයට වතුර එකතු කර පියනකින් වසා තැම්බෙන්න තියන්න. මේ සඳහා පැය භාගයක් පමණ ගත වෙනවා. වතුර හිඳී යනකොට ළිප ඕෆ් කරන්න.
දැන් තවත් මැටි භාජනයක් ළිපේ තියා තෙල් රත්කර අබ පුපුරුවා මුලින්ම ඒකට කබලේ බැදගත් පොල් හා ඉතුරු සියලුම දේවල් එකතු කර තෙම්පරාදු කර ගන්න.
ඒකටම අළු පුහුල් ටික දමා අවශ්ය නම් ලුණු එකතු කර හොද්ද හිඳී උඩින් තෙල් පෑදෙනකම් මඳ ගින්දරේ පිස ගන්න.
Tharunie