Saturday, September 07, 2024
Follow Us
තෙල් පෑදුණු සැමන් කරිය

කපපු ලූනු, මාළු මිරිස්, තක්කාලි එක්ක කලවම් කරලා හදපු සැමන් සම්බෝල, අල එක්ක කලවම් කරලා හදන සැමන් කට්ලට්, සැමන්වලින් අපි නිතරම හදන කෑම.

හැබැයි, ඉස්සර සැමන් ටින් එකක් කඩද්දි ගේ පුරා විහිදුණු සැමන් සුවඳ දැන් අඩුවෙලා, සැමන්වල රස අඩුවෙලා. අන්න ඒ නිසා ගෑවුණු තැන කන්න පුළුවන් මිරිසට සැමන් උයන ක්‍රමයක් තමයි මේ කියලා දෙන්නේ.

මේ සඳහා කටු ඉවත්කර පිරිසුදු කරගත් සැමන් ටින් එකක මාළු, වතුර කෝප්ප 03 ක්, අඟලක පමණ රම්පේ කොළ කැබැල්ලක්, කරපිංචා ඉත්තක කොළ, පෙති කපාගත් සුදුලූනු බික් 04 ක් 05 ක්, සිහින්ව ලියාගත් ලොකු ලූනු ගෙඩියක්, සිහින්ව කපාගත් අඟල් භාගයක පමණ ඉඟුරු කැබැල්ලක්, අඟලක පමණ කුරුඳු කැබැල්ලක්, සූදුරු මේස හැඳි 01 ක්, අබ තේ හැඳි 01 ක්, වෙන් නොවෙන සේ දෙකට පළාගත් අමුමිරිස් කරල් 03 ක්, ගොරකා කැබැල්ලක්, කරදමුංගු ගෙඩි 02 ක්, කරාබුනැටි 02 ක්, මිරිස් කුඩු මේස හැඳි 02 ක්, කහ කුඩු තේ හැඳි 1/2 ක්, තුනපහ කුඩු මේස හැන්දක්, ලුණු කුඩු සහ පොල්තෙල් අවශ්‍යයි.

මුලින්ම භාජනයක් ළිප තබා එයට පොල් තෙල් එකතුකර ගන්න.

පොල්තෙල් රත්වූ විට අබ එකතුකර ගන්න. අබ ඇට පුපුරන විට සූදුරු එකතුකර බැදෙන්නට හරින්න. 

එයට කපාගත් සුදුලූනු, ඉඟුරු එකතුකර ගන්න. 

සුදුලූනු සුවඳ එනතෙක් බැදෙන්නට හැර ලොකු ලූණු, අමුමිරිස්, රම්පෙ, කරපිංචා සහ කුරුඳු පොතු එක්කර ගන්න.

සියල්ලම හොඳින් කලවම්කර ලූනු රන්වන් පැහැයට හැරෙන්න පටන් ගන්නා තුරු බැදෙන්නට හරින්න. 

දැන් එයට මිරිස් කුඩු, තුනපහ කුඩු, කහ කුඩු එකතුකර හොඳින් කලවම්කර ගන්න. 

විනාඩි 02 ක් පමණ තබා වතුර කෝප්ප 03 එක්කර ගන්න. 

වතුර එක්කර හොඳින් කලවම් කරගෙන විනාඩියක් පමණ තබා එයට ගොරකා කැබැල්ල එකතුකර ගන්න. 

දැන් හොඳින් හැඳි ගා ගන්න. 

වතුර නටන තුරු මඳගින්නේ තබා වරින් වර හැඳිගාන්න අමතක කරන්න එපා. 

වතුර නටන්න පටන් ගත් විට, සැමන් කැබලි එයට එක්කර ගන්න. 

සැමන් කැබලි පොඩි නොවෙන සේ ප්‍රවේශමෙන් කලවම්කර විනාඩියක් පමණ තබා රස අනුව ලුණු එකතුකර නැවත සෙමින් කලවම්කර ගන්න. 

නැවත හොද්ද නටන තුරු තබා ළිපෙන් ඉවත්කර ගන්න. 

ඉඳි ආප්ප, පාන්, බත් මේ ඕනෑම ආහාරයක් සමඟ උණුසුම්වම රස විඳින්න පුළුවන් රසම රස සැමන් කරිය ඔන්න ලෑස්තියි.

Tharunie