Friday, April 19, 2024
Follow Us
වැලිතලප/ගොඩපොර

ගමේ ගෙවල්වල හරිම රසට හැදෙන කෑමක්නේ වැලිතලප. වැලිතලප, ගොඩපොර එකිනෙකට සමගාමීව එකම ක්‍රමයට හදන නිසා එකටම පුරුදු වෙමු.

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

හාල්පිටි කිලෝ එකක්

සීනි කිලෝ එකක්

පොල් බෑයක පොල්

ලුණු තේ හැඳි 1 ක්

පොල්තෙල්

 

බැටරය සඳහා

හාල් පිටි ග්‍රෑම් 100 ක්

පාන්පිටි ග්‍රෑම් 100 ක්

පොල් කිරි ටිකක්

කහ කුඩු ස්වල්පයක්

ලුණු ස්වල්පයක්

 

සාදන අයුරු

ලොකු බේසමක් හෝ ඇතිළියක් ගෙන හාල් පිටි ටික එයට දමා සිහින්ව ගාගත් පොල් ටිකක් එයට දමන්න. මෙය මිශ්‍රකර වෙනම භාජනයකට වතුර ටිකක් දමා පසෙකින් තබන්න. එක්වරම වතුර දමන්නේ නැතිව අත වතුර භාජනයට දමා එහිදී තැවරුණු වතුර සහිත අත පිටි බඳුනට දමා සෙමින් පිටි ටික කැට කරගන්න. වරින් වර අත තෙමමින් කලබල නැතිව මෙම පිටි ටික කැට කරගන්න. මෙය පිට්ටු බම්බුවකට හෝ කඩ වැස්මක් බැඳි භාජනයකට දමා තම්බා ගන්න. තම්බාගත් පිට්ටු නිවෙන්නට හැර ලිහා ගන්න.

සීනිවලින් ටිකක් බඳුනකට දමා ළිප තබා කරවෙන්නට හරින්න. තද දුඹුරු පාටට කර වූ පිටි උණුවතුර ටිකක් එක්කර ඉතිරි සීීනි ටිකත් දමා පත්පැණි පදමට උණු කරගන්න. උණු කරගත් පැණිවලට ළිප මත තිබියදීම ඉහත සාදාගත් පිට්ටු ටික ටික එකතු කරන්න. යාන්තමින් ඝණවන විට ළිපෙන් බාගන්න. මෙයට සුවඳ කුඩු ද එකතු කරන්න. අවශ්‍ය නම් කරදමුංගු කුඩු ටිකකුත් එකතු කරන්න. ටිකක් නිවුණු පසු අතින් බෝල කරගන්න. අතේ වතුර ටිකක් තවරා ගෙන මෙය බෝල කරගන්න.

දැන් බැටරයක් හදා ගන්න ඕනෑ. හාල් පිටි සහ පාන්පිටි භාජනයකට දමා එයට කහ කුඩු ස්වල්පයක්, ලුණු කුඩු ස්වල්පයක් එක්කර පොල් කිරෙන් තරමක් උකුවට අනාගන්න. දැන් මේ බැටරයේ ඉහත සාදා ගත් ගොඩපොර බෝල ගල්වා ගැඹුරු තෙලේ බැදගන්න. මේ සඳහා සීනි වෙනුවට පැණි පාවිච්චි කරන්නත් පුළුවන්. හොඳ තත්ත්වයේ පොල් පැණි හෝ කිතුල් පැණි බෝතල් ½ කට සීනි ග්‍රෑම් 500 ක් එකතුකර පැණි උණු කරගත හැකියි.

මෙහිදි බෝල කර ගැඹුරු තෙලේ බැදගන්නෙන් නැතිව බන්දේසියක හෝ ලෑල්ලක තුනීකර කපාගත් පසුව වැලිතලප ලෙස අවුරුදු කෑම මේසයට යවන්නත් පුළුවන්.

(Tharunie)