ඉක්මණින් ම හදාගන්න පුළුවන් කැවිලි වර්ගයක් මේ. මෙවර නැකැත් සීට්ටුවට මුං ඇට මිශ්ර කැවිලි වර්ගයක් පිළියෙල කළ යුතු නිසා ඒ අතරට මුං ගුලි එකතු කරගන්නත් පුළුවන්.
අවශ්ය ද්රව්ය
කැකුළු හාල් ග්රෑම් 250 ක්
මුං ඇට ග්රෑම් 250 ක්
සීනි ග්රෑම් 500 ක්
පැණි බෝතල් ½ ක්
කරදමුංගු හෝ මාදුරු කුඩු තේ හැඳි ½ ක්
ලුණු ස්වල්පයක්
තෙල්
බැටරය සඳහා
බැද නොගත් හාල්පිටි ග්රෑම් 200 ක්
පොල් කිරි අඬු කෝප්පයක්
කහ, ලුණු ස්වල්පයක්
සාදන අයුරු
කැකුළු හාල් පෙඟෙන්නට දමා පිටි කොටා ගන්න. නැත්නම් මෝලකින් ගන්න. මුං ඇට ද සෝදා රන්වන් පාට වනතුරු කබලේ බැදගෙන යන්තමින් කෑලි සිටින සේ කොටා ගන්න. හාල් ද කබලේ බැද කොටාගන්න.
මුංගුලි සෑදීමට අවශ්ය පිටි මිශ්රණය සාදා ගැනීම සඳහා මුලින් ම පැණි ටික උණු කරගත යුතුයි. සීනි ගන්නවා නම් මුලින් ම සීනි ටිකක් බඳුනකට දමා ළිප තබා කරකරගෙන එයට වතුර සහ ඉතිරි සීනි ටික එක්කර පැණි උණුකරගන්න. මුංගුලි සෑදීමේ දී පැණි ටික පත් පැණි තරමට උණු කිරීමට අවශ්ය නැහැ. සුවඳ ද්රව්ය දමා උණු වුවාට පසුව ළිපෙන් බා යන්තමින් නිවෙන්නට හරින්න. දැන් බැදගත් හාල් පිටි සහ මුං ඇට පිටි එකට මිශ්ර කර එය පැණි මිශ්රණයට දමා හොඳින් කලවම් කරගෙන ඉක්මණින් ගුලි සාදාන්න. මෙම පිටි මිශ්රණයේ දියර ගතිය අඩුවන තෙක් තබා ගුලි සාන්නට පුළුවනි.
දැන් බැටරය හදමු. හාල්පිටිවලට කහ සහ ලුණු ස්වල්පයක් එක්කර පොල් කිරෙන් අනාගන්න. ඉහත සාදාගත් මුංගුලි බැටරයේ ගිල්වා ගැඹුරු තෙලේ රන්වන් පාටට බැදගන්න.
(Tharunie)