තෙලේ බදින්නෙ නැතිව වැඩිපුර මුදල් වියදම් නොකර අවුරද්දට හදාගන්න පුළුවන් රස කැවිලි වර්ගය අලුවා.
අවශ්ය ද්රව්ය
සුදු කැකුළු හාල් පිටි කිලෝ එකක්
සීනි කිලෝ එකක්
කජු ග්රෑම් 100 ක්
කරදමුංගු කුඩු ටිකක්
ඉඟුරු ඉස්ම තේ හැන්දක්
ලුණු කුඩු තේ හැඳි 1 ක්
වතුර කෝප්ප 2 ක්
සාදාගන්නා අන්දම
සුදු කැකුළු හාල් දියේ දමා නිවෙසේදී ම හෝ මෝලකින් කොටා ගන්න. මුලින් ම හාල්පිටි ටික හරිම ප්රවේශමෙන් බැදගන්න. නිතරම හැඳිගාමින් අඩිය අල්ලන්නේ් නැතිව පිටි ටික බැද ගන්න.
සීනි ටික පාටක් නැතිව උණු කර ගත යුතුයි. සීනි වලට වතුර එක්කර ළිප තබා පැණි පදමට උණුකරගන්න. (නූල් ඇදෙන පදමට) මේ පැණි ටික නිවෙන්න හරින්න. ළිපේ තිබියදීම පිටි දැමීමෙන් පැණිවලට බැදගත් පිටි ඔක්කොම මිශ්ර වෙන්න උත්සාහ කරනවා. මේ දෙකම වැරැදියි.
පැණි ටික නියම විදිහට උණුකර ගත්තේ නැත්නම් අලුවා හදන්න බැරි වෙනවා. නිවැරැදි ක්රමය හොඳින් උණුකරගත් පැණි ටික තරමක් නිවෙන්නට හැර එයට මුලින්ම කජු, සුවඳ කුඩු, ලුණු, ඉඟුරු ඉස්ම එකතු කරන්න. ඊට පසුව බැදගත් පිටි ටික ටික එකතු කරමින් මිශ්ර කරන්න. මේ කටයුත්ත බොහොම කඩිනමින් කළ යුතුයි.
පිටි මිශ්ර කිරීමට පෙර ලෑල්ලක් මතට පිටි අතුරා කෙසෙල් කොළ කෑල්ලක්, පිහියක් සූදානම් කරගෙන පැණි භාජනයට පිටි එක් කළ යුතුයි. මෙය ක්ෂණිකව කළ යුතුයි. අනාගත් පිටි පැණි මිශ්රණය ලෑල්ලට දමා කෙසෙල් කොළ කෑල්ලෙන් ඉක්මණින් තුනී කර කෑලි සඳහා ලකුණු කරන්න. ඝණ වූ පසුව කෑලි වෙන්කර ගන්න පුළුවනි. ශක්තිමත්ව තදට අළුවා ටික හදා ගත්තොත් පදම හරියටම හරි.
(Thanuni)