Monday, April 29, 2024
Follow Us
ඉඳලෝලු ආනම

පොද වැස්සෙන් ජීවය ලබන ඉඳලෝලු, ග්‍රාමීය ජනතාවට නම් හුරුපුරුදු ය. බිම්මල් හෙවත් හතු වර්ග අතුරෙන් දිව්‍ය බොජුන් පරදන රසයක් ගෙනෙන ඉඳලෝලු, වැස්සත් සමඟ පිපෙන හතු වර්ගයකි.

කුකුළු මස් රස පරයන රසින් ඉඳලෝලු හතු වෑංජන සැකසීමෙහිලා ගම්බද කාන්තාවන් උපන් හපනුන් ය. ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තීකරණය වර්ධනය කිරීම මෙන්ම පිළිකා සෛල විනාශ කිරීම, කොලොස්ටරෝල්, අධිරුධිර පීඩනය, හෘදයාබාධ වැනි රෝග රැසක් මැඬලීමේ විශ්මිත ගුණ මේ හතුවල අඩංගු ය.

මේ සඳහා ඉඳලෝලු හතු ග්‍රෑම් 300ක් සිහින්ව ලියාගත් ලූනූ ග්‍රෑම් 30ක් සිහින්ව ලියාගත් සුදුලූනූ තේ හැඳි 1ක් පොඩියට කපාගත් තක්කාලි ග්‍රෑම් 50ක් පොඩියට කපාගත් අමුමිරිස් ග්‍රෑම් 50ක් කරපිංචා ඉත්තක් කහ කුඩු තේ හැඳි 1ක් අඟල් 1/2ක කුරුඳු පොතු කෑල්ලක් කුරක්කන් පිටි මේස හැඳි 1ක් වතුර අඬුකෝප්ප 2ක් සහ ලුණු රස අනුව අවශ්‍යයි.

ඉඳලෝලු හතු කඩල ඇටයක ප්‍රමාණයට කැබැලි කපාගන්න. කුරක්කන් පිටි හැර අන් සියල්ල භාජනයකට දමා එය ළිප මත තබන්න. තරමක් සිඳීගෙන එන විට කුරක්කන් පිටි, වතුර මේස හැඳි දෙකකට දියකර ගන්න. ඉන්පසු එය හතු මිශ්‍රණයට එකතුකර හොඳින් හැඳිගාන්න. කුරක්කන් පිටි තැම්ඹී දුඹුරු පැහැ වන තුරු මඳ ගින්දරේ තම්බා ගන්න. මෙය බත් එක්ක විතරක් නෙවෙයි කුරක්කන් තලප සමඟ ද කෑමට ගත හැකිය.