Monday, April 29, 2024
Follow Us
කිරි රස කජු මාළුව

කජු කියන්නේ හරිම පුදුම කෑමක්. මොන විදිහට කෑවත් කජුවල තියෙන්නේ පුදුම රසක්. අපේ ගමේ විදිහට කිරි රසට ක්‍රීම් ගතියට හදන මේ කජු මාළුව බත්, පාන්, ඉඳිආප්ප වගේම පිට්ටු එක්කත් හරිම රසයි.

කජු ග්‍රෑම් 500ක් තුනපහ කුඩු තේ හැඳි 02ක් රම්පේ, කරපිංචා, උළුහාල් තේ හැඳි 1/4ක් සුදුලූනූ බික් 08-09ක් ලොකු ලූනූ, කහ කුඩු තේ හැඳි 01ක් කුරුඳු අඟලක කෑල්ලක් අමු මිරිස් 06ක් උකු පොල් කිරි කෝප්ප 02ක් ලුනු තේ හැඳි 02ක් අබ තේ හැඳි 01ක් සහ මාගරින් තේ හැඳි 1/2ක් අවශ්‍යයි.

කජු ගෙඩි ටික කපා ගෙන කජු මද ටික අයින්කර ගන්න. ඔක්කොම කජු ටික කපා ගත්තාට පස්සේ කජු මද ටිකට ඇල් වතුර දාලා පැය 04ක් 05ක් විතර පෙඟන්න තියන්න. කජු ටිකට මේ විදිහට ඇල් වතුර දාපුවහම හරිම ලේසියෙන් කජු මදවල පොතු ටික ගලවා ගන්න පුළුවන්. පැය 04ක් 05ක් විතර ගියාට පස්සේ පොතු ටික ගලවා ගන්න.

පොතු ටික ගලවා ගත්ත කජු මද ටික ආයෙත් පාරක් සෝදලා අරගෙන කජු මාළුව උයන භාජනයට දා ගන්න. දැන් මේකට තුනපහ කුඩු, උළුහාල්, කහ කුඩු, ලුනු දාන්න. ඊළඟට කුරුඳු, රම්පේ, කරපිංචා, කපා ගත්ත ලූනූ දාන්න. දැන් මේ කජු ටික වැහෙන මට්ටමට එනකම් වතුර දාලා මේ ඔක්කොම ටික හොඳට කලවම් කරන්න. ඇතිලිය ළිපේ තියලා කජු ටික හොඳට තැම්බෙනකන් උයාගන්න.

කජු ටික හොඳට තැම්බුණහම තළා ගත්ත සුදු ලූනුයි අඹරා ගත්ත අබ ටිකයි දා ගන්න. අබ අඹරා ගනිද්දී ඒකට මාගරින් ටිකත් එකතු කරන්න.

ඊළඟට පොල් කිරියි, අමු මිරිසුයි දා ගන්න. කජු මාළුව හොඳ කිරි රසට තියෙන්න ඕනේ හින්දා අපි මේකට මිරිස් කුඩු දාන්නේ නෑ. ඒ වෙනුවට අමු මිරිස් කරල් ටිකක් තමයි දා ගන්නේ.

සැරින් සැරේ හැඳි ගාන ගමන් පොල් කිරි ටික හොඳට ඉදෙනකම් තව ටිකක් වෙලා කජු මාළුව උයාගන්න. ඔයාලා මේක හැඳිගාද්දී පරිස්සමට හැඳිගාන්න. නැත්නම් එහෙම කජු කෑලි ටික පොඩි වෙලා යයි.

කජු මාළුව හොඳට ඉදුණාට පස්සේ මේක ළිපෙන් බා ගන්න.

Tharunie