Friday, April 19, 2024
Follow Us

ජාඩියට මූඩිය වගේ කියන්නෙ හොඳට පෑහෙන, ගැළපෙන එහෙම නැත්නම් අද කාලෙ භාෂාවෙන් කියනවා නම් නියමෙට සෙට් වෙන අයගේ සංයෝගයක්නේ. ජාඩි කියන්නේ ඕනෑම කෑමක් එක්ක පෑහෙන කෑමක්.

මොනවද හැබෑටම ජාඩි කියන්නෙ ? මේ දකුණු පළාතේ මුහුදු කරේ ගම්වල අැති ප්‍රසිද්ධ කෑමක් . ඇත්තටම කිව්වොත් මේ මාළු කල්තියාගන්න සරල ක්‍රමයක්. වැල්ලකරේ ගම්වල මාළු අතිරික්තයක් තියෙන කාලෙට ලුණුත් ගොරකත් දාලා මාළු කල් තියාගත්තා අවාරෙට එහෙම නැත්නම් අහේනි කාලෙට කන්න . ජාඩි කන්නත් , ජාඩි හදන්නත් නම් දරාපු උදවිය ඉන්නේ බලපිටිය, දොඩන්දූව, රත්ගම, ගිංතොට, අහංගම, මාගාල්ල, මාතර වගේ පළාත්වල.

මේ මාළු ජාඩිය හදන්න කෙලවල්ලා හෝ බල මාළු කූරි 2ක් (කිලෝ 2ක්), දිය ලුණු ග්‍රෑම් 500ක් සහ ගොරකා ග්‍රෑම් 175ක් පමණයි අවශ්‍ය වන්නේ.

 මාළුවා හොඳින් ලුණු වතුරෙන් සෝදාගන්න. සාමාන්‍ය වතුර පාවිච්චි කරන්න එපා. ලුණු වතුරෙන්ම පිරිසුදුකර ගන්න. වතුර බේරෙන්න කට පහළට සිටින සේ එල්ලා තබන්න.

දියලුණු කැට හොඳට කුඩුකර ගන්න. මාළු අඟලක වගේ ඝනකම් පෙති කපලා ලුණු හොඳට තවරාගන්න. 

තෙත නැතිවෙන්න අව්වේ හොඳට වේළාගත් මැටි මුට්ටියක අඩියට ලුණු ගොරකා තට්ටුවක් දාලා මාළු පෙති අසුරාගන්න. ඊළඟට තව ලුණු හා ගොරකා තට්ටුවක් දාලා ආයෙ මාළු පෙති අතුරාගන්න. 

මේ වගේ තට්ටු කිහිපයක් දාලා උඩින් ගොරකා හා ලුණු දාලා රෙදි කෑල්ලකින් හොඳට වහලා දර ළිිප ආසන්නයේ එල්ලලා තියන්න. 

Tharunie