බී ලූනු කියන්නේ ඕනෑම නිවෙසක පහසුවෙන් සොයා ගන්න පුළුවන් දෙයක්. ඒ විතරක් නෙමෙයි බී ලූනුවල අපේ ශරීරයට අත්යවශ්ය විටමින් වර්ග රාශියක් අන්තර්ගත වෙලා තිබෙනවා. විටමින් b, c සහ k එහි අඩංගුයි. ඒ වගේමයි හුඟක් අය දන්නේ නැහැ මේ බී ලූනුවලින් මිනිස් සිරුරේ ලේ කැටි ගැසීම වළක්වන බව,රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පහත දමන්නට හැකි බව.
ඒ වගේම තමයි ගෝවා කියන්නේ හොඳ විසබීජ නාශකයක්. සන්ධි ඉඳිමීම, තුවාල මගින් ඇතිවන තත්ත්වයන් හා ප්රතික්රියා කිරීම,පිළිකා නැසීමේ විශේෂ ගුණ ගෝව සතුයි. මළබද්ධය වළකයි. එසේම මේ ගෝවා සහ බී ලූනු එකතු කරගනිමින් රසවත් අච්චාරුවක්ද සෑදිය හැකියි. බලන්නකො, ඔබත් මෙවැනි අච්චාරුවක් සාදාගෙන එය කෙතරම් ප්රණීත ද කියා.
මේ අච්චාරුවට මෙන්න මේ දේවල් අවශ්ය වෙනව
බී ලූනු ග්රෑම් 250 ක්
ගෝවා ග්රෑම් 250ක්
ඉඟුරු සුදු ලූනු මේස හැඳි 2ක්
රස අනුව ලුණු කුඩු ස්වල්පයක්
ගම්මිරිස් කුඩු ස්වල්පයක්
කරාබුනැටි 4-5ක්
කුරුඳු කැබැල්ලක් 3-4ක්
අඹ කුඩු මේස හැදි 1ක් මිරිස් කුඩු මේස හැඳි 2ක් හාල් පිටි මේස හැඳි 3-4ක් තෙල් මේස හැඳි 3-4ක්
අච්චාරුව මෙන්න මේ විදියට හදා ගන්න
ඔයාලා මුලින්ම බී ලූනු පොතු හැර හොඳින් සෝදා ඒවා හතරට කපා ගන්න. ගෝවා ගෙඩිය ලොකු කෑලි සිටින සේ කපා ගන්න. දැන් භාජනයකට විනාකිරි ස්වල්පයක් දමා එයට ලුණු ස්වල්පයක් එකතු කර ගන්න. මෙය රත් වූ විට බී ලූනු දමා ගන්න. විනාඩි 5-10 ක් පමණ තම්බාගන්න. ගෝවා තම්බා ගැනීමට අවශ්ය වන්නේ නැහැ. භාජනයකට තෙල් දමා රත්වූ විට ඉඟුරු, සුදුලූනු කරාබුනැටි කුඩු,මිරිස් කුඩු දමන්න. දැන් විනාකිරි වලින් හාල් පිටි දියකර ගම්මිරිස් කුඩු දමා මිශ්රණය පුරවාගත් පසු ලිපෙන් ඉවතට ගෙන තරමක් නිවෙන්නට ඉඩහරින්න. තම්බාගත් බි ලූනු, ගෝවා එකතු කර හොඳින් මිශ්ර කරන්න. අවශ්ය නම් සීනි ස්වල්පයක් එකතු කර ගත හැකියි. විනාකිරි පදමට එකතු කරගන්න. මෙය වියළි බෝතලයකට දමා දවස් දෙකකින් ප්රයෝජනයට ගත හැකියි.
Tharunie