උත්සව සමයට මස් මාළුවලින් සාදන අච්චාරුවලට වැඩි ඉල්ලුමක් තිබෙනවා. කල්තබා ගන්න වුණත් හැකියි. ගෙදර තියෙන පුංචි පුංචි සාදයකට වුවත් මෙන්න මේ ආකාරයේ ඌරු මස් අච්චාරුවක් සාද ගත්තොත් එහි රස විඳිය හැකියි. ඇණවුම් කර නිෙවසට ගෙන්වා ගන්නවට වඩා තමන්ගේම නිවෙසේ මෙවැනි අච්චාරුවක් සාදා ගත්තොත් එහි පිරිසුදුබව රසය දෙගුණ තෙගුණ කර ගත හැකියි.
ඉතිං අපි බලමු ඌරු මස් අච්චාරු හදාගන්න මොනවද ඕන කරන්නේ කියලා
ඌරු මස් ග්රෑම් 500ක් (තෙල් කොටස් නොමැති නම් වඩාත් සුදුසුයි)
ඉඟුරු, සුදු ලූනු මේස හැඳි 2-3ක්
විනාකිරි කප් 2-3ක්
කහ කුඩු ස්වල්පයක්
රස අනුව ලුණු කුඩු ගම්මිරිස් කුඩු ස්වල්පයක් අමුමිරිස් ග්රෑම් 150 ක් (ඉදුණු අමුමිරිස් වඩාත් සුදුසුයි) රතුලූනු ග්රෑම් 150ක්
අබ කුඩු මේස හැඳි 2-3ක් මිරිස් කුඩු මේස හැඳි 2ක්
කරාබුනැටි 5-6ක් කුරුඳු කැබැල්ලක්
තෙල් මේස හැඳි 2ක් පමණ සීනි ස්වල්පයක්
මෙන්න මේ විදියට ඌරු මස් අච්චාරුවක් හදාගන්න පුළුවන්.
මුලින්ම ඌරු මස් අඟලේ කුට්ටිවලට කපා ගෙන හොඳින් සෝදා ගෙන භාජනයකට දමන්න. ඉන්පසුව කහ කුඩු, රස අනුව ලුණු අවශ්ය පරිදි ගම්මිරිස් ස්වල්පයක්, විනාකිරි කප් භාගයක් පමණ දමා මිශ්ර කර එයට වතුර කප් දෙක තුනක් එකතුකර පසෙකින් තබා ගන්න. දැන් භාජනයක් ළිපේ තබා එයට පෙර මිශ්රණය දමන්න. මෙහි වතුර සිඳෙන තුරුත් එය මඳක් රන්වන් පාට වනතුරුත් හොඳින් පිසගන්න. දැන් වෙනත් භාජනයකට විනාකිරි සහ ලුණු දමා එය රත් වී ගෙන එන විට රතු ලූනු එකතු කරන්න. රතුලූනු රෝස පැහැය ගැන්වීමක් ඔබට පෙනේවි. එවිට ලූනු ටික ඉවත් කර අමූමිරිස් දමා විනාඩි දෙක තුනක් තම්බාගන්න. නැවත භාජනයක් ලිප තබා තෙල් ස්වල්පයක් එකතු කර තෙල් රත් වූ විට ඉඟුරු, සුදුලූනු, කරාබුනැටි,කුරුඳු, අබ කුඩු, මිරිස් කුඩු,කහ කුඩු එකතු කර තරමක් බැදගන්න. දැන් මේ මිශ්රණයට නැවත විනාකිරි, රස අනුව ලුණු, ගම්මිරිස් කුඩු එකතු කර පෙර සූදානම් කරගත් ඌරු මස්, රතුලූනු, අමුමිරිස් මිශ්රණය එකතු කර ඔබේ රුචිකත්වය පරිදි සීනි ස්වල්පයක්ද එකතු කරන්න. දැන් ලිපෙන් බා නිවෙන්නට හරින්න. බෝතලේකට දමා ගන්න. දවස් දෙකකට පසු ආහාරයට ගත හැකියි. අවශ්ය නම් ශීතකරණයේ තබා ප්රයෝජනයට ගත හැකියි.
Tharunie