මේ තරම් පොල් තියෙන රටේ පොල් සම්බෝලයක් හදා ගන්න බැරි කෙනෙක් වෙතොත් ඒ කලාතුරකින් තමයි. ඒත් ඉතින් මේ පොල් සම්බෝලේ හදන විවිධ ක්රම තියෙනවා. සමහරු කොටලා හදනවා. සමහරු කොටන්නේ නැතුව අතින් අනලා විතරක් හදනවා.
ඒ වගේම පොල් සම්බෝලෙට දාන අමුද්රව්ය අනුව රසයත් වෙනස් වෙනවා. අමුමිරිස් දැම්මොත් එන රස නෙමෙයි කොච්චි දැම්මොත් එන්නේ. නයි මිරිස් දාලා කෙටුවොත් ඊටත් වඩා රසයක් එනවා.
සමහරු පොල් සම්බෝලෙට වේලිච්ච මිරිස් පුච්චලත් දානවා. සමහරු මේකට පුච්චපු අමු සුදුලූනු දානවා. ඒ වගේම අමු ගම්මිරිස් ඇට දාලා කොටලා හැදුවොත් පොල් සම්බෝලෙට වෙනස්ම රසයක් එනවා.
මේ තියෙන්නේ අමු ගම්මිරිස් හා නයි මිරිස් දාලා වං ගෙඩියේ කොටලා හදන පොල් සම්බෝලයක්
පොල් කෝප්පයක්
අමු ගම්මිරිස් ඇට (කොළ පාට)
රතුලූනු
නයි මිරිස්
ලුණු පදමට
මිරිස් කුඩු
දෙහි ඇඹුල්
තක්කාලි ටිකක්
රතු ලූනු, නයි මිරිස්, මිරිස් කුඩු, තක්කාලි, අමු ගම්මිරිස් ඇට හා ලුණු කුඩු ටික වං ගෙඩියක දමා හොඳින් කොටා ගන්න.
දැන් කොටාගත් පේස්ට් එක පොල් ටිකත් සමඟ හොඳින් අතින් අනා ගන්න.සම්බෝලේ අනන ගමන් එයට දෙහි ඇඹුල් හා මදි නම් පදමට ලුණු එකතු කරන්න.
අවශ්ය නම් මැටි භාජනයක් ළිපේ තියා සම්බෝලේ පොඩ්ඩක් මලවා ගන්නත් පුළුවන්.
මේ මොන විදිහට හැදුවත් විශ්වාස කරන එකම දෙයක් තියෙනවා. සමහර විට ඔබ ඒ සමඟ එකඟ නොවෙන්නත් පුළුවන්. ඒ තමයි පොල් සම්බෝලය රස වෙන්න හැමෝටම පිහිටන්නේ නැති අත් ගුණයත් බලපානවා.
Tharunie