ඕලු දඬු හැම කෙනකුට ම සොයා ගත නොහැකි වුවත් එය හදන ආකාරය දැන සිටියොත් කෙදිනක හෝ සකසා රස බැලිය හැකියි. නෙළුම් දඬු ආහාරයට ගත්තත් බොහෝ දෙනෙක් ඕලු දඬු ආහාරයට ගන්නා බව නොදන්නවා විය හැකියි. එහෙමනම් ඕලු දඬු ව්යංජනය සකසන්නේ කෙසේදැයි දැන් අපි බලමු.
ළපටි ඕලු දඬු කිහිපයක්
අමු මිරිස් කරල් 2ක්
රතු ලූනු ගෙඩි 4-5ක්
රම්පෙ, කරපිංචා
උම්බලකඩ
තක්කාලි ගෙඩියක්
මිරිස් කුඩු තේ හැන්දක්
තුනපහ තේ හැඳි 1/2ක්
මිටිකිරි අඬුකෝප්පයක්
ලුණු රස අනුව
කහ ස්වල්පයක්
පොල් තෙල් ස්වල්පයක්
අබ ඇට ස්වල්පයක්
මේ ව්යංජනය සඳහා ළපටි ඕලු දඬු තෝරා ගැනීම වැදගත් වේ. එහිදී මල් සෑදීම අඩු හෝ කොළවල ඇති දඬු වුවද ගැනීමට පුළුවන්. ඕලු දඬු ගෙන ඒවායෙහි වටේට ඇති සිහින් පොත්ත ඉවත්කර ගත යුතුය. දැන් මෙය වට්ටියක තුනීකර ඉන්පසුව දිනක් පමණ මැලවෙන්නට හරින්න. (මෙහි දඬුවල ඇති වතුර ප්රමාණය අඩු වීමක් සිදු වේ)
ඉන්පසු දඬු ටික සිහින්ව කපා ගන්න. රතු ලූනු හා අමු මිරිස් ද තක්කාලි ගෙඩියද කපා ගන්න.
දැන් මැටි ඇතිළියකට තෙල් ස්වල්පයක් දමා ළිපේ රත්වන්නට තබන්න. එයට අබ ඇට ටිකක් දමා පුපුරවා කපා ගත් ලූනු, අමු මිරිස්, තක්කාලි හා රම්පෙ, කරපිංචා, උම්බලකඩ පිළිවෙළින් එයට දමා ගන්න. එය මඳක් බැදුණු පසුව මිරිස් කුඩු, තුනපහ, කහ සහ අවශ්ය පමණට ලුණු එකතු කරමින් එය හැන්දකින් මිශ්ර කරන්න.
දැන් එයට කැබැලිවලට කපා ගත් ඕලු දඬු එකතු කරන්න. ඇතිළිය වසා මඳ ගින්නේ ඕලු දඬු තැම්බෙන තෙක් පිස ගන්න. අනතුරුව මිටිකිරි දමා හොඳින් උතුරවා ළිපෙන් බාගන්න.
Tharunie