Monday, April 29, 2024
Follow Us
මුරුංගා කොළ සමඟ කොස් ඇට තෙලට

මේ වනවිට මුරුංගා ගසේ වැදගත්කම ගැන වැඩි දෙනෙක් කතා බහ කරන අවධියක්. බොහෝ දෙනා මුරුංගාවලින් විශේෂිත වූ ආහාර වට්ටෝරු සොයමින් සිටිනවා.

මුරුංගාවල ඇති සුවිශේෂී වූ පෝෂණ ගුණය නිසා ම ඇතැම් අය මුරුංගා කොළ කුඩු ආහාරවලට මිශ්‍ර කරන්නත් පුරුදු වෙලා.

ඒත් අපේ අම්මලා අත්තම්මලා මුරුංගා ගසෙන් ප්‍රයෝජන ලබා ගත්තේ ඒ ගැන ඔවුන් තුළ තිබූ පාරම්පරික සහ ප්‍රායෝගික දැනුම මඟිනි. මේ එවැනි වූ මුරුංගා කොලවලින් සැකසූ රසවත් ආහාර වට්ටෝරුවකි.

 

මේ සඳහා අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය වන්නේ:

කොස් ඇට කිහිපයක්

මුරුංගා කොළ

තෙල් ස්වල්පයක්

සුදු ලූනු බික් 1-2ක්

ඉඟුරු කුඩා කැබැල්ලක්

රතු ලූනු ගෙඩි කිහිපයක්

උම්බලකඩ කැබැලි ස්වල්පයක්

අමු මිරිස් කරලක් දෙකක්

කෑලි මිරිස් අවශ්‍ය පමණ

අබ ස්වල්පයක්

කහ ස්වල්පයක්

ලුණු රස අනුව

දෙහි යුෂ ස්වල්පයක්

එය මෙලෙසින් සාදමු:

පළමුවෙන් ම කොස් ඇට තම්බා ගන්න. බඳුනක් ළිප තබා එයට තෙල් ස්වල්පයක් දමා රත්කරන්න. දැන් තලාගත් හෝ අඹරා ගත් ඉඟුරු, සුදුලූනු තෙලට දමන්න. ලියා ගත් රතු ලූනු, උම්බලකඩ, කපා ගත් අමු මිරිස්, කෑලි මිරිස්, අබ ආදිය එයට දමා බැදෙන්නට හරින්න. එය බැදීගෙන එනවිට මුරුංගා කොළ දමා කළවම්කර ගන්න.

කලින් තම්බාගත් කොස් ඇටවල පොතු ඉවත්කර මිශ්‍රණයට එකතු කරන්න. දැන් එයට කහ ස්වල්පයක් හා රස අනුව ලුණු එකතුකර හොඳින් කළවම් කරන්න. ළිපෙන් බාගත් පසුව දෙහි යුෂ එකතු කරන්න. අවශ්‍ය නම් තක්කාලි ගෙඩියක් කපා එයද එකතු කරගත හැකියි. රස ගුණ පිරි මේ කෑම වට්ටෝරුව ඔබේ පවුලේ පෝෂණය ඉහළ දමාවි.


(Tharunie)