පෝෂ්ය ගුණයෙන් වඩා ඉහළ බොහෝ ආහාර ද්රව්ය අප අවට පරිසරයේ ම ඇත. එහෙත් අප බොහෝ දෙනෙක් ඒ පිළිබඳ දැනුවත් නැත. කටරොළු ශාකය ඉතාමත් වැඩි පෝෂ්ය ගුණයකින් යුතු වූවකි.
මේ වන විට නිල් කටරොළු මල් සඳහා ලොව පුරාම විශාල ඉල්ලුමක් පවතින්නේ ද එබැවිනි. ඔබේ වත්තේ ඇති නිල් කටරොළු මල් උපයෝගී කරගෙන රසයෙන් හා ගුණයෙන් පිරි කැඳක් සාදා ගනිමු. මෙහි විශේෂත්වය වන්නේ මේ කැඳ වීදුරුව සිත් ඇදගන්නා වර්ණයකින් ද යුතු වීමයි.
මේ සඳහා අවශ්ය වන්නේ:
නිල් කටරොළු යුෂ කෝප්ප 1/2ක්
කැකුළු හාල් කෝප්පයක්
මිටිකිරි කෝප්පයක්
දියකිරි කෝප්ප 4ක්
සුදු ලූනු බික් 4ක් පමණ
සිහින්ව ලියා ගත්
රතු ලූනු ගෙඩි 3ක් පමණ
ලුණු ස්වල්පයක්
කැඳ එක මෙලෙසින් සාදාගනිමු:
පළමුව හාල් හොඳින් සෝදා ගන්න. එයට දියකිරි කෝප්ප 4 දමා දියකිරෙන් තැම්බෙන්නට ළිප තබන්න. බත තැම්බුණ පසුව එයට සිහින්ව ලියා ගත් රතු ලූනු සහ සුදු ලූනු දමා තවත් මඳ වේලාවක් බත තැම්බෙන්නට හරින්න. ඉන්පසුව පොල්කටු හැන්දකින් බත හොඳින් පොඩිකර එයට කලින් සාදා ගත් කටරොළු යුෂ එකතු කරන්න.
ඉන්පසුව එයට මිටිකිරි කෝප්පය ද එකතුකර හොඳින් උතුරවා ළිපෙන් ඉවතට ගන්න. දැන් රස අනුව ලුණු ස්වල්පයක් එයට එකතු කරන්න.
¾නිල් කටරොළු බීමක් ලෙස සහ කැඳ ලෙස සකසා නිතර පානය මඟින් රුධිරගත සීනි පාලනය කරමින් ප්රතිඔක්සිකාරක හැකියාව ඉහළ නංවයි. පිළිකා සෛල වර්ධනය අඩාල කරයි. මානසික ආතතිය දුරුකොට මනසට සැහැල්ලු බවක් ද ලබා දීමට සමත් ය.
(Tharunie)