Sunday, November 24, 2024
Follow Us
පතරාජ/ලෝලු මල් තෙම්පරාදුව

ලෝලු/පතරාජ ඇඹුල, ව්‍යාංජනය හෝ තෙම්පරාදු කරලා හදා ගන්නේ මෙම ශාකයෙහි කහ පැහැයට හුරු මාංසල පෙතිවලින් යුක්ත මල්. මේවා කොස් ඇට, අමු කජු හා කිරි අල දමා උයනවා කියලා බලංගොඩ පැත්තේ යාළුවෙක් කිව්වා. එක එක පළාත්වල මේ මල් හදන්නේ එකිනෙකට වෙනස් විදිහටයි.

ඒ වගේම පතරාජ ගෙඩි පෝෂණ ගුණ සපිරි පලතුරක්. ඒ කාලේ ග්‍රාමීය පාසල් යන කුඩා දරුවන් පින්තුර ඇලවීමට යොදා ගත්තේ ලෝලු ගෙඩියෙන් ගත් "ලෝලු මැලියම්". ඒ වගේම ලෝලු ලීය ගෘහ භාණ්ඩ සහ ලී කැටයම් සඳහා ද යොදා ගනු ලබනවා.

සමහර පර්යේෂකයන් ලෝලු අක්මාවේ ඇතිවන අර්බුදවලින් එය වළක්වන බව කියන අතර, තවත් අයෙක් අක්මාවේ අර්බුද ඇති කිරීමට බලපාන රසායනික එහි ඇති බවත් පවසනවා.

අවශ්‍ය වන්නේ

පතරාජ මල් දෙමිටක්

අබ ස්වල්පයක්

තළාගත් සුදු ලූනු

ලියාගත් බී ලූනු හා අමුමිරිස්

කපාගත් හොඳින් ඉදුණු

තක්කාලි ගෙඩියක්

කෑලි මිරිස් ස්වල්පයක්

උම්බලකඩ කැබලි ටිකක්

පදමට ලුණු

හදන්නේ මෙහෙමයි

පතරාජ මල් හොඳින් ලුණු වතුරෙන් සෝදා වතුර බේරා ඝනකම නැටි ඉවත් කරන්න.භාජනයක් ළිපේ තියා ඒකට අබ දමා පුපුරුවා තළාගත් සුදු ලූනු, ලියාගත් අමුමිරිස්, ලූනු හා තක්කාලි දමා තෙම්පරාදු කරන්න. තෙම්පරාදු කරන ගමන් හැන්දකින් තක්කාලි ටික හොඳින් පොඩි කරන්න. කටම පතරාජ මල් ටිකත් එකතු කර හොඳින් මිශ්‍ර කර උම්බලකඩ හා කෑලි මිරිස් දාන්න. ටික වෙලාවක් තෙම්පරාදු කර ළිප ඕෆ් කරන්න. බත් සමඟ වෙන මොනවත් නැතුව උණුවෙන්ම රස විඳින්න පුළුවන් කෑමකි.

(Tharunie)