Sunday, November 24, 2024
Follow Us
මුස්සැන්දා/බුත්සරණ පෙති පපඩම් නොහොත් කැලෑ පපඩම්

"මුස්සැන්දා" කිව්වහම අපි හැමෝටම මතක් වෙන්නේ ගෙවල්වල ලස්සනට වවන මල් ගහක් නේද..? ඒත් මේ ඒ මුස්සැන්දා මල් නම් නෙමෙයි.

අන්තර්ජාලයේ සොයා බැලූ විටත් මේ මුස්සැන්දා ගැන කොහේවත් සඳහන් වෙන්නේ නෑ. එහි සඳහන් වෙන්නේ අලංකාරයට වවන මුස්සැන්දා ගැන වුණත් මේක අපේ පැරැන්නන් කාපු කෑමක්. මේ මුස්සැන්දා හැදෙන්නේ වන වදුලු හා කැලෑ බදවයි. අලංකාරයට වවන මුස්සැන්දා මල් පෙති පොකුරු වශයෙන් හැදුනත් මෙහි මල් පෙති තිබෙන්නේ තැනින් තැන. කිරි රසයෙන් යුත් මේ පෙතිවලට බුත්සරණ කියලත් කියනවාලූ. ඒ වගේම, මේ කෑම ගැන කියපු යාළුවා පොඩි කාලේ ඒවට කිව්වේ "කැලෑ පපඩම්" කියලාලු.

අවශ්‍ය වන්නේ

මුස්සැන්දා පෙති අවශ්‍ය පමණට (මේ සඳහා මඳක් ලොකු සහ සුදු පාට පෙති තමයි තෝරා ගන්න ඕනේ)

පාන්පිටි මේස හැඳි 2ක්

ලුණු ඔබේ රස පදමට

බැදීමට තෙල්

පාන් කුඩු

බිත්තරයක්

 

හදන්නේ මෙහෙමයි

මුලින්ම මුස්සැන්දා පෙති ටික ලුණු වතුරෙන් සෝදා වතුර බේරෙන්න තියන්න.

දැන් බැටර් එක හදා ගනිමු. පාන්පිටි හා බිත්තරය භාජනයකට දමා ලුණු එකතු කර වතුර ස්වල්පයක් දමා හැන්දකින් මිශ්‍ර කරමින් කට්ලට් දවටනයට වඩා ටිකක් ඝනකමින් යුත් බැටර් එකක් හදා ගන්න.

දැන් පරිස්සමට මුස්සැන්දා පෙති එක බැගින් ගෙන බැටර් එකේ දමා ඊට පස්සේ පාන් කුඩුවල තවරා එකවර කොළ 2ක් වගේ ගැඹුරු තෙලට දමා රන්වන් පැහැ වනතුරු බැද ගන්න.

(Tharunie)