මෙය උතුරු මැද පළාතේ අපේ පැරැන්නන් හදපු රසවත් දේශීය කෑමක්.බත් හෝ ඉඳිආප්ප එක්ක කන්න පුළුවන්. හරිම රසවත් ව්යංජනයකි
අවශ්ය වන්නේ
කුඩා කෙසෙල් මුහක්
තළාගත් සුදු ලුනු
ලියාගත් රතුලූනු
ලියාගත් අමු මිරිස් හෝ නයි මිරිස්
උම්බලකඩ කුඩු ස්වල්පයක් (අවශ්ය නම්)
කහ, අමු තුනපහ කුඩු, මිරිස් කුඩු හා
බැදපු තුනපහ කුඩු ඔබේ රස පදමට
සියඹලා යුෂ තේ හැඳි 1/2ක්
කැබලි කපාගත් ඉදුණු තක්කාලි ගෙඩියක්
මිටිකිරි කෝප්පයක්
රස අනුව ලුණු
හදන්නේ මෙහෙමයි
පළමුව කෙසෙල් මුහේ උඩින්ම ඇති කොළ ගලවා ශුද්ධ කර ගන්න.
ඊට පසු ගිනි අඟුරුවල දමා පෙරලමින් විනාඩි 15ක් පමණ කෙසෙල් මුහ පුච්චා ගන්න. ගෑරප්පුවකින් අනින විට මැද තැම්බී තියෙන බව පේනවා.
පුච්චා ගත් කෙසෙල් මුහ ලුණු මිශ්ර වතුරෙන් හොඳින් සෝදා මිරිකා කුඩා කුට්ටි කපා ගන්න. දැන් මැටි හට්ටියක් ළිපේ තබා තෙල් ස්වල්පයක් රත් කර අබ දමා පුපුරුවා ගන්න.
එයටම පොල්කිරි හැර තළාගත් සුදු ලූනු ඇතුළු අනෙකුත් ලියාගත් කළමනා සියල්ලක්ම එකතු කොට මඳ ගින්දරේ ටික වේලාවක් තෙම්පරාදු කරන්න.
හැන්දකින් තක්කාලි ටික පොඩි කරන්න. සියඹලා යුෂ හා උම්බලකඩ දානවා නම් ඒවත් එකතු කරන්න.
දැන් එයට කුට්ටි කපාගත් කෙසෙල් මුහ ටික දමා තවත් ටික වෙලාවක් තෙම්පරාදු කර මිටිකිරි එකතුකර මඳ ගින්නේ තෙල් පෑදෙන තුරු පිස ගන්න. ලුණු ඇඹුල් තුනපහ මදි නම් එකතු කරන්න.
(Tharunie)