දෙල් ටිකක් සැර ආහාරයක් ලෙස තමයි හඳුන්වන්නේ. ඒ නිසා සමහරු ආසාව තිබුණත් දෙල් කන්නේ නැහැ. පුංචි අයට දෙන්නේ නැහැ. ඒත් නිවිති යොදා හදන මේ දෙල් ව්යංජනය රසවත් බවින් අඩුවක් නම් නැහැ.
අවශ්ය ද්රව්ය
දෙල් ගෙඩි 1ක්
රතුලූනු ගෙඩි 4 - 5ක්
අමු මිරිස් කරල් 2 - 3ක්
රම්පෙ, කරපිංචා, කුරුඳු පොත්තක්
තුනපහ තේ හැඳි 1ක්
මිරිස් කුඩු තේ හැඳි 1/2ක්
කහ කුඩු තේ හැඳි 1/2ක්
සුදුලූනු බික් 5 - 6ක්
රස අනුව ලුණු
නිවිති කොළ ග්රෑම් 200ක්
දියකිරි කෝප්ප 2ක්
මිටි කිරි කෝප්ප 1ක්
සාදන ක්රමය
දෙල් ගෙඩිය කෑලි කපා භාජනයකට දමා එයට රතුලූනු, රම්පෙ, කරපිංචා, අමු මිරිස්, සුදුලූනු එකතු කර තුනපහ, කහ කුඩු, මිරිස් කුඩු එකතු කරන්න. දැන් දියකිරි සමඟ ලුණු දමා හොඳින් තම්බා ගන්න.
හොඳින් තැම්බුණ පසුව මෙයට මිටි කිරි ටික එකතුකර විනාඩි 5ක් පමණ ළිප තබන්න. එයටම නිවිති කොළ මිශ්රකර ගන්න. නිවිති කොළ දැමූ පසු විනාඩියක පමණ කාලයක් ළිප තබා ගැනීම ප්රමාණවත්. එසේ නොමැති නම් නිවිති කොළවල පැහැය වෙනස් වේ. දැන් ළිප නිවා ව්යංජනය බා ගන්න.
(Tharunie)